El MNACTEC acull la mostra creativa "Teixim relats"

El projecte fa qüestionar el passat, el present i el futur de la indústria tèxtil catalana

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) presenta la primera càpsula del muntatge creatiu Teixim relats, un projecte que aborda i fa qüestionar al visitant el passat, el present i el futur de la indústria tèxtil catalana de forma reflexiva i experimental. El projecte gira al voltant de conceptes com l’eficiència, la innovació, la sostenibilitat, el reciclatge, la tecnologia, la sociabilitat o el gènere. És un projecte conceptualitzat i dissenyat per Sol Roig Projectes i Magem Torrella Associats.

El muntatge, que compta amb la participació del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, està format per vuit càpsules. Al MNACTEC es presenta la primera càpsula: Teixim història: de les colònies a la investigació, que destaca el paper de la dona en la història del tèxtil.

En aquest sentit, la càpsula del MNACTEC exposa la part testimonial de les dones que han conegut o investigat el treball de la dona en les colònies tèxtils, el fet que el 80% de la mà d’obra mundial del sector tèxtil són dones i la realitat de l’explotació actual al Sud global. El muntatge al MNACTEC també vol apropar l’experiència de les primeres enginyeres i tècniques en el sector i el treball actual en investigació, direcció, comunicació i conscienciació en la indústria tèxtil.

S’hi presenten els testimonis de cinc dones de diferents edats, vivències i especialitats vinculades a la indústria del tèxtil: Conxa Bayó, enginyera tècnica tèxtil; Virgínia García, directora de la Unitat Tecnològica de Teixits Funcionals d’Eurecat; Eva Domènech, enginyera tècnica industrial tèxtil i responsable del departament de Sostenibilitat de Lola Casademunt; Nadège Seguin, coordinadora de Fashion Revolution Espanya; i Cristina Sabadell, fundadora de Vegtus.

En el marc d’aquesta primera càpsula, el 14 de desembre el MNACTEC acollirà una taula rodona amb aquestes cinc protagonistes que parlaran de la seva pròpia experiència i dels que creuen han de ser els nous reptes en el sector tèxtil i els canvis socials que els han d’acompanyar.

Posteriorment, es mostraran al públic les set càpsules restants, que es podran veure al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa i als museus i centres del Sistema Territorial del MNACTEC. 

press-clock 24 de novembre 2023