El mNACTEC a Google Art Project

El mNACTEC és present en aquesta plataforma amb tres exposicions, 200 objectes de les col·leccions i una visita virtual al Museu

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha col·laborat amb Google en el projecte internacional Museus Catalans a Google Art Project, una iniciativa del Departament de Cultura per a la posada en valor i promoció internacional del patrimoni conservat als museus de Catalunya. Mitjançant aquest projecte, 12 museus catalans s’han incorporat a aquesta plataforma que promou l’accés a l’art a través de Google.

El mNACTEC difon el seu fons patrimonial en aquest projecte internacional a través de la publicació de tres exposicions, 200 objectes de les col·leccions i una visita virtual a l’interior del Museu. Tots els continguts estan disponibles en tres idiomes: català, castellà i anglès.

L’aportació del mNACTEC en aquesta plataforma és una de les més destacades de Catalunya pel que fa al nombre de peces accessibles i és el resultat de més d’un any de treballs conjunts entre l’Àrea de Conservació del Museu i els tècnics de Google.

Col·leccions del mNACTEC a Google Art Project

Fruit d’aquest treball conjunt s’han publicat a la plataforma Google Art Project imatges de prop de 200 objectes de les col·leccions del mNACTEC. D’entre aquestes, 13 imatges es poden gaudir en format de gigafoto (fotografies de molt alta resolució). Aquestes imatges espectaculars les va capturar l’equip de Google a les instal·lacions del mNACTEC amb una càmera única al món, la Google Art Camera, que utilitza un sistema làser i sònar per fer enfocaments de molt alta precisió.

Les gigafotos del mNACTEC a Google Art Project inclouen, entre d’altres, imatges d’una targeta de memòria de nuclis de ferrita Telesincro (1960), una secció de cable elèctric submarí (1940) o un disc de pedra (1930). Les imatges obtingudes permeten descobrir detalls insospitats i espectaculars de cadascuna de les peces que s’han sotmès a aquest procés.

El mNACTEC també ha incorporat a la plataforma tres exposicions virtuals: “Viva Montesa”, una selecció de peces de la col·lecció de motocicletes Montesa més completa del món; “Daguerreotips del mNACTEC”, un viatge pels inicis de la fotografia de la mà d'una de les col·leccions de daguerreotips més importants de l'Estat, i “Fons Catalana de Gas y Electricidad (1913-1929)”, un testimoni gràfic de la construcció de les primeres centrals hidroelèctriques a la vall del riu Ésera. 

Per últim, aquest projecte de col·laboració amb l’empresa californiana ha inclòs la realització amb tecnologia trekker d’una visita virtual a l’interior del Museu mitjançant el sistema GoogleStreetView de GoogleMaps, que permet als usuaris visitar virtualment les exposicions i les peces exhibides al mNACTEC, ja sigui des d’un ordinador o en format de realitat virtual amb l’ús d’un smartphone i la Google Cardboard.

El resultat de tot aquest treball és accessible a través de l’espai del mNACTEC a la plataforma de  Google Art Project:

https://www.google.com/culturalinstitute/collection/museu-de-la-ciencia-i-de-la-tecnica-de-catalunya?hl=ca&projectId=art-project

Aquest projecte s’emmarca dintre de la nova línia estratègica del mNACTEC, que pretén incorporar les últimes tecnologies al discurs del Museu amb l’objectiu de renovar els llenguatges museogràfics tradicionals i obrir les possibilitats de divulgació i difusió del patrimoni científic, tècnic i industrial de Catalunya.

press-clock 6 de juny 2016