Documental 'La Foneria de Sant Sebastià de la Muga'

Aquest antic conjunt industrial es troba dins del pantà de Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha produït un documental sobre la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga, una antiga indústria de munició per a canons del segle XVIII que es troba a dins del pantà de Darnius-Boadella, al terme municipal de Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà). Aquest conjunt industrial només és visible en anys de sequera extrema.

Construïda al segle XVIII per ordre de Carles III, va ser el primer alt forn per a la producció de ferro de fosa a Catalunya, que s’utilitzava per a la fabricació de munició d’artilleria per a l’exèrcit espanyol. Va quedar destruïda a finals del segle XVIII en el decurs de la Guerra Gran entre la monarquia espanyola i la República Francesa.

De la mà de Marià Baig i Aleu, Doctor en Ciències Físiques i documentalista, el documental descobreix com es va construir la foneria, l’activitat industrial que va tenir aquest alt forn, les construccions que la integraven, així com la destrucció i el cessament d’activitat d’aquesta fàbrica.

El documental, a càrrec del realitzador Dani Sierra, forma part de la sèrie Documentals del MNACTEC de la plataforma divulgativa Canal MNACTEC, dedicada a la ciència, la tecnologia i el patrimoni industrial.

press-clock 12 de febrer 2024