Tancar menú

Digitalització de fotografies estereoscòpiques

Les imatges són de finals del segle XIX i principis del XX

El Museu de la Ciència i  la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha digitalitzat un fons de 64 fotografies amb format estereoscòpic datades entre finals del segle XIX i principis del XX. Les imatges pertanyen a l’American Stereoscopic Company, empresa nord-americana que a finals del segle XIX i principis del XX va posar en circulació prop de 1.200 fotografies de vistes estereoscòpiques d’alta qualitat amb escenes diverses d’arreu del món.

La fotografia estereoscòpica consisteix en una tècnica que mitjançant dues imatges planes d’un mateix objecte preses des de punts de vista separats, produeix la sensació de relleu quan són mirades alhora cadascuna amb un ull a través d’un aparell especialment creat per a aquest ús.

L’interès del fons digitalitzat pel MNACTEC rau en la seva diversitat geogràfica, ja que aporten dades sobre la vida en indrets ben diversos, des dels atapeïts carrers de París o Londres fins als pedregosos camins de Palestina, passant pels palaus de la Índia o les muntanyes de Noruega. El conjunt també inclou episodis de rellevància històrica, com ara una vista dels efectes del terratrèmol que va tenir lloc a San Francisco (EUA) l’any 1906 o un petit reportatge fotogràfic del conflicte bèl·lic que va enfrontar la Rússia tsarista amb l’imperi japonès entre 1904 i 1905 incloses algunes instantànies del front en les immediacions de l’estratègic Port Arthur.

Aquest conjunt procedeix de la donació realitzada al museu l’any 2005 per Josep M. Martí Deulofeu.

Totes les fotografies d’aquest fons poden ser consultades en línia a través de l’adreça del banc d’imatges del MNACTEC. Els originals en paper romanen a l’arxiu fotogràfic del museu.

El fons de fotografia històrica del MNACTEC
El fons de fotografia històrica del MNACTEC està integrat per més de 100.000 fotografies compreses entre mitjan del segle XIX i mitjan del XX. S’hi troben representats el principals procediments fotogràfics d’aquests cent anys de fotografia com ara els daguerreotips, el col·lodió, les albúmines o les plaques de gelatinobromur, entre d’altres. La principal temàtica del fons és la relativa al patrimoni científic, tècnic i industrial, tot i que el museu també disposa d'un important conjunt de fotografies de caràcter generalista, entre les quals destaquen nombroses vistes i escenes costumistes de principis del segle XX de moltes viles i municipis d’arreu de Catalunya. El fons del MNACTEC inclou, entre d’altres, el fons del prestigiós metge i científic Jaume Ferran, el fons de l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona, el fons automobilístic de Wifredo P. Ricart o el fons de l'enginyer Arnau Izard.

El fons de fotografies estereoscòpiques donat per Josep M. Martí Deulofeu se suma a les més de 2.000 fotografies digitalitzades i ja disponibles en línia a través del banc d’imatges del MNACTEC, una petita mostra del total de fons històrics que preserva el museu i que augmenta any rere any. Actualment en el banc d’imatges, a banda del fons Martí Deulofeu, s’hi troben digitalitzats tres fons més: el fons Forns i Olivella, integrat per fotografies estereoscòpiques de paisatges i escenes costumistes, principalment de Catalunya, datades entre 1910 i 1940; el fons Clemente-Oliveró, amb fotografies entre 1908 i 1915 de poblacions catalanes, i el fons de daguerreotips del MNACTEC, amb retrats datats entre el 1840 i el 1860.

 

16/02/2015

alt.press-clock  18 de febrer 2015