"D'Asland a LafargeHolcim. Cent anys de ciment"

El Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug inaugura una nova exposició permanent

El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, una de les tres seus del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), ha inaugurat l’exposició permanent “D’Asland a LafargeHolcim. Cent anys de ciment”. La mostra recull la trajectòria històrica de l’actual empresa Lafarge Cementos, a partir de la seva creació com a Asland (Companyia General d’Asfalts i Portland Asland) l’any 1901 fins a la situació actual com a multinacional pertanyent al Grup LafargeHolcim.

L’exposició se centra en la innovació tecnològica constant que ha portat a terme l’empresa al llarg de la seva història i explica el procés de producció del ciment pòrtland, així com les diferents tipologies i aplicacions d’aquest material.

"D'Asland a LafargeHolcim. Cent anys de ciment" s’inicia amb una introducció sobre el ciment. A continuació, el visitant pot descobrir els inicis de l’empresa, la seva influènciaen el territori i la situació actual. L’exposició també permet conèixer el procés de producció del ciment, les condicions laborals en una fàbrica de principis del segle XX i els avenços en l’àmbit del desenvolupament sostenible i la innovació que s’estan implantant en el sector de la construcció.

La mostra s’exhibirà de forma permanent al Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug. No obstant això, durant el primer semestre de 2017 l’exposició es podrà veure a Montcada i Reixac amb motiu dels actes del centenari de la fàbrica de LafargeHolcim.

Els objectius de l’exposició “D’Asland a LafargeHolcim. Cent anys de ciment” lliguen amb la voluntat del mNACTEC de fomentar el coneixement de la ciència i de la tècnica i de la història industrial de Catalunya.

Una empresa centenària
L’empresa LafargeHolcim, creada el 1901, va instal·lar la seva primera Fàbrica de Ciments al municipi de Castellar de n’Hug, en el paratge del Clot del Moro. Estava constituïda per un edifici modernista, que va posar de manifest l’espectacularitat de la industrialització catalana, i situada en un entorn natural singular, característiques per les quals va ser declarada bé cultural d’interès nacional, en la categoria de monument històric, l’any 2005. L’empresa va cedir aquest monument a la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de col·laborar en el seu projecte per fomentar el coneixement de la ciència  i de la tècnica en la història industrial de Catalunya.

Durant aquests cent anys d’història, l’empresa dedicada a la fabricació i la comercialització de ciments, àrids, formigons i morters ha evolucionat fins a formar part del grup LafargeHolcim, titular de fàbriques i canteres ubicades a diverses províncies del territori nacional, amb una fàbrica de ciments situada en el terme municipal de Montcada i Reixac.

El Museu del Ciment
La fàbrica de ciment Asland es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX. Les restes, visibles encara avui, posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més destacats de la industrialització catalana. La fàbrica va iniciar l’any 2002 un nou recorregut, quan es va convertir en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug gràcies a la creació d’un centre d’interpretació i a la creació d’un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.

El conjunt industrial cimenter Asland és una de les tres seus del mNACTEC i forma part del seu Sistema Territorial.

press-clock 27 d’octubre 2016