Tancar menú

Conveni amb Lafarge Cementos

La col·laboració inclou el projecte museogràfic, el disseny i la producció d'una exposició

El director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, i el director Industrial de LafargeHolcim, Raúl Pérez Suárez, han signat un conveni de col·laboració per a la creació del projecte museogràfic, el disseny i la producció de l’exposició “D’Asland a LafargeHolcim. Cent anys de ciment”, amb motiu del centenari de la fàbrica ubicada a Montcada i Reixac. També ha assistit a l’acte de signatura el director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Jaume Perarnau.

 

Aquest acord permetrà donar a conèixer la trajectòria de l’actual empresa Lafarge Cementos, a partir de la seva creació com a Asland (Companyia General d’Asfalts i Portland Asland) l’any 1901, convertida actualment en una multinacional líder en el sector que  pertany al Grup LafargeHolcim.

 

L’exposició “D’Asland a LafargeHolcim. Cent anys de ciment” s’inaugurarà el proper 26 d’octubre al Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, una de les tres seus del mNACTEC. La mostra farà un recorregut per la historia de la fàbrica de Montcada i Reixac partint dels seus orígens a Castellar de N’hug. La proposta se centra en la innovació tecnològica constant que ha portat a terme l’empresa i explica el procés de producció del ciment pòrtland, així com de les diferents tipologies i aplicacions del ciment.

 

El projecte té uns objectius que lliguen amb la voluntat de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i del mNACTEC de fomentar el coneixement de la ciència i de la tècnica i de la història industrial de Catalunya. Sobretot perquè els 100 anys d’història de la fàbrica ja són part del patrimoni científic, tècnic i industrial i són un complement educatiu. Per aquest motiu, LafargeHolcim ha treballat estretament amb el mNACTEC, l’òrgan rector de tot el sistema de museus tècnics, científics i industrials de Catalunya i capçalera de 26 museus i centres d’interès patrimonial, científic i tecnològic de Catalunya.

 

L’exposició es mostrarà de forma permanent al Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, tot i que s’exhibirà durant el primer semestre de 2017 a Montcada i Reixac, amb motiu dels actes del centenari de la fàbrica de LafargeHolcim.

 

Una empresa centenària

L’empresa LafargeHolcim, creada el 1901, va instal·lar la seva primera Fàbrica de Ciments al municipi de Castellar de n’Hug, en el paratge del Clot del Moro. Estava constituïda per un edifici modernista, que va posar de manifest l’espectacularitat de la industrialització catalana, i situada en un entorn natural singular, característiques per les quals va ser declarada bé cultural d’interès nacional, en la categoria de monument històric, l’any 2005. L’empresa va cedir aquest monument a la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de col·laborar en el seu projecte per fomentar el coneixement de la ciència  i de la tècnica en la història industrial de Catalunya.

 

Durant aquests cent anys d’història, l’empresa dedicada a la fabricació i la comercialització de ciments, àrids, formigons i morters, ha evolucionat fins a formar part del grup LafargeHolcim, titular de fàbriques i canteres ubicades a diverses províncies del territori nacional, amb una fàbrica de ciments situada en el terme municipal de Montcada i Reixac. 

 

El Museu del Ciment

La fàbrica de ciment Asland es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX. Les restes, visibles encara avui, posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més destacats de la industrialització catalana. La fàbrica va iniciar l’any 2002 un nou recorregut, quan es va convertir en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug gràcies a la creació d’un centre d’interpretació i a la creació d’un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.

 

El conjunt industrial cimenter Asland és una de les tres seus del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i forma part del seu Sistema Territorial.

alt.press-clock  19 d'octubre 2016