Tancar menú

Congrés Som Elèctrics 2023

El congrés es farà el dia 30 de novembre al MNACTEC

El congrés Som Elèctrics! ultima els preparatius de la seva 8a edició, que tindrà lloc el proper 30 de novembre al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). Enguany el congrés se centrarà en la comunitat científica i, coincidint amb la celebració de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a Dubai, abordarà com s’han sobrepassat alguns límits al nostre planeta i quin és l’estat de l’emergència climàtica actual.

L’any 2009, al Centre de Resiliència d’Estocolm, 28 científics liderats per Johan Rockström van definir els nou límits planetaris, unes línies vermelles que no s’han de creuar per mantenir una distància segura amb els punts d’inflexió catastròfics. Aquests nous límits planetaris són: els límits de la terra, la destrucció de la capa d’ozó, el canvi climàtic, la destrucció de la biosfera, la contaminació química, l’acidificació dels oceans, els cicles de fòsfor i nitrogen, el consum d’aigua dolça i els aerosols atmosfèrics.

Anàlisis científiques recents, publicades a la revista Science Advances, confirmen que les activitats humanes estan darrera de la superació de 6 dels 9 límits planetaris. Aquesta premissa és la que permet emmarcar el debat del congrés Som Elèctrics! en el lema “Els límits planetaris, el no-infinit”, per abordar les pressions sense precedents que s’estan exercint sobre el sistema terrestre.

La jornada comptarà amb personalitats científiques de referència europees, com són: David Nogués-Bravo, macroecòleg i professor de la Universitat de Copenhaguen; Carles Ibañez, director científic del Centre de Resiliència Climàtica i director de l’Àrea Climàtica d’Eurecat; José Luis Garcia Ortega, responsable de l’àrea de Canvi Climàtic de Greenpeace; Joan López Redondo, doctor en geografia, investigador, professor associat i membre del GURB a la UAB; Frederic Ximeno, biòleg i planificador ambiental i urbà, i membre del Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic al Parlament de Catalunya, i Pedro Gómez Romero, químic, professor d’investigació del CSIC, líder del grup Neo-Energy a l’ICN2, divulgador i referent internacional en bateries i emmagatzematge d’energia. Entre tots conformen el panell del programa d’aquesta 8a edició, que es pot consultar al web del congrés.

El MNACTEC serà, un any més, l’espai que acull el congrés. Aquestes jornades van adreçades a professionals, empreses i institucions, però també al públic general.

alt.press-clock  8 de novembre 2023