Blog ‘Ferro. Indústria, història i patrimoni’

El blog fa incidència en tots els aspectes del patrimoni de ferro,

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha creat el blog Ferro. Indústria, història i patrimoni, pensat com un espai virtual obert a la conversa al voltant del patrimoni siderúrgic i metal·lúrgic. El blog recull nombrosos recursos pedagògics i bibliogràfics i fa incidència en tots els aspectes del patrimoni de ferro, incloent els estadis productius, des de la producció fins a la indústria derivada.

La secció ‘El ferro en l’art’ inclou una mirada a les representacions del ferro i l’exercici del seu ofici com a objecte artístic. Al llarg de la història, els artistes plàstics han representat sovint escenes d’artesans. El blog es fa ressò de les nombroses representacions del treball del ferro en obres d’art pertanyents a tots els períodes històrics.

El nou espai s’afegeix als blogs del mNACTEC La dona al món industrial, Telegrafia òptica i al més veterà del Museu, Patrimoni industrial. La publicació de blogs de temàtica especialitzada respon a l’objectiu del mNACTEC de fomentar el coneixement i la difusió del patrimoni científic, tècnic i industrial català i la història de la industrialització a Catalunya, tant a nivell nacional com internacional.

Els blogs del mNACTEC

Patrimoni industrial
El blog Patrimoni industrial. Novetats del Patrimoni industrial a Catalunya es centra en la història i el més recent de la tecnologia, la ciència, el patrimoni i la societat industrial a Catalunya. Inclou notícies, referències a activitats i nombrosos recursos bibliogràfics sobre la temàtica.

El blog és el més veterà del mNACTEC i respon l’objectiu del Museu de ser, juntament amb la seva Xarxa de museus i centres patrimonials, el referent nacional i internacional del patrimoni i la museografia de la societat industrial contemporània.

La dona al món industrial
La dona al món industrial posa la mirada en la incidència i la importància del treball de la dona en el procés d’industrialització de Catalunya. El blog va néixer vinculat a l’exposició itinerant “La dona al món industrial”, impulsada conjuntament pel mNACTEC i el seu Sistema Territorial.

Les dones han treballat sempre i la seva contribució ha estat vital per al creixement econòmic, la millora del nivell de vida de les seves famílies i la creació de millors oportunitats per a les generacions futures. El blog fa èmfasi en el binomi dona-treball, des del procés d’industrialització de Catalunya fins a l’actual societat del coneixement, i fa evidents la persistència i el caràcter estructural dels reptes que l’afecten.

Telegrafia òptica
El blog Telegrafia òptica vol ser el punt de trobada de la comunitat dedicada l’estudi i recerca sobre la telegrafia òptica a Catalunya i arreu. Per aquest motiu, es presenta com un espai virtual d’intercanvi, cooperació i diàleg sobre la telegrafia òptica i es fa ressò dels diferents portals i canals de comunicació especialitzats en la temàtica. 

La telegrafia òptica és un sistema de comunicació a llarga distància que, tot i la seva curta existència durant el segle XIX, va deixar un important llegat patrimonial i paisatgístic a Catalunya i a Europa, enriquint el patrimoni de la societat industrial.

 

 

19/02/2016

press-clock 19 de febrer 2016