Adquisició de dues motocicletes de fabricació catalana

Es tracta d'una Bultaco Metralla MK2 i un tricicle Patria d’abans de la Guerra Civil

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha adquirit recentment dues motocicletes mítiques de fabricació catalana. Es tracta d’una Bultaco Metralla MK2 (1974) i d’un tricicle Patria d’abans de la Guerra Civil (dècada de 1930).

Les dues motocicletes ja estan exposades a l’espai del Transport del mNACTEC, integrades al grup de motocicletes de fabricació catalana que acompanya l’extensa mostra de la col·lecció de motocicletes Montesa.

Bultaco va ser la marca de la Compañía Española de Motores S.A. (CEMOTO S.A.) i, juntament amb Montesa, ha estat una de les marques espanyoles de motociclisme més importants de tots els temps. Va ser fundada el 1958 per Francesc X. Bultó, que havia estat fins aquell moment el responsable dels dissenys de Montesa. La producció de la motocicleta Metralla MK2 es va iniciar l’any 1966, i va ser el model de carretera més destacat de la marca de Sant Adrià del Besòs, amb un motor de 250cc que li proporcionava una extraordinària potència de 27CV. Amb aquestes característiques, la MK2 es va posar per davant de la seva gran rival, la Montesa Impala Sport 250, i es va erigir en la motocicleta de sèrie de 250cc més ràpida del món. L’èxit de vendes va ser immediat i l’acollida que va tenir per part de la premsa estrangera va ser extraordinària. Amb aquest model, Bultaco es va posicionar com una de les millors marques de motocicletes de l’època al mercat internacional.

Fábrica Nacional de Motocicletas, Sidecares y Bicicletas PATRIA, va ser fundada el 1922 per Antonio Serra, amb fàbrica a la ciutat de Badalona. Patria va produir motocicletes, tricicles, sidecars i fins i tot algunes unitats d’un model de turisme, fins l’aturada de la producció l’any 1936 a causa de la Guerra Civil. La mort sobtada d’Antonio Serra el 1939, després de tornar de l’exili forçat pel conflicte bèl·lic, va posar punt i final a l’aventura industrial d’aquesta marca badalonina. Patria és probablement la marca espanyola de motocicletes més destacada d’abans de la Guerra Civil. El tricicle adquirit pel mNACTEC és el model denominat Minor amb motor d’importació Villiers, monocilíndric de dos temps, i en aquest cas de 350cc. El tricicle es troba ja restaurat, i en disposició de poder funcionar i disposa de documentació original que permet traçar la seva història fins a l’actualitat. Amb l’adquisició d’aquest tricicle, el mNACTEC dona continuïtat al seu discurs expositiu sobre la motocicleta catalana, que s’inicia amb la primera motocicleta fabricada a Espanya, per Miquel Villalbí el 1904, i que ara continua amb aquest model de Patria.

press-clock 15 d’abril 2019