Acte de l'Any Internacional de la Taula Periódica

La conferència de Claudi Mans obrirà la renovació de l'exposició “Tot és química”

L'any 2019 ha estat declarat per les Nacions Unides l'Any Internacional de la Taula Periòdica dels elements químics (YPT 2019). Amb motiu d'aquesta celebració, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitza el proper dimarts, 29 de gener, a les 19 hores, un acte commemoratiu que inclourà la conferència "La taula periòdica: el piano de la química", a càrrec de Claudi Mans, i una visita a la renovació de l'exposició "Tot és química".

 

Conferència "La taula periòdica: el piano de la química"

Per què la taula periòdica ―la TP― és tan estimada i valorada pels químics? Al llarg de la història se n'han fet centenars de representacions diferents. En la conferència, se’n presentaran algunes de les més significatives des del punt de vista científic, original i estètic, i se n’observarà l'evolució i els motius pels quals ha anat canviant. Es farà una sopa de símbols, a la recerca de la paraula més llarga que es pot construir a la TP, i es parlarà del fet que hi ha molts més elements falsos que es va creure que existien que no pas els realment existents. S’esbrinarà per què, si hi ha el franci, el germani o el poloni, no hi ha el cataloni. Però, abans que res, es parlarà del piano de la química.

 

Claudi Mans i Teixidó (Badalona, 1948), és Catedràtic emèrit jubilat del Departament d'Enginyeria Química i Química Analítica de la Universitat de Barcelona. És autor de diversos llibres de text i de divulgació, i ha impartit més de 300 conferències de divulgació. És director científic del Comité Español de la Detergencia (CED), vocal de les juntes de l'Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) i del Col·legi de Químics de Catalunya, i membre de la Societat Catalana de Química.

 

Visita a la renovació de "Tot és química"

Un cop acabada la conferència, els assistents podran fer una visita guiada a l'exposició "Tot és química", que ha estat renovada enguany amb motiu de l'Any Internacional de la Taula Periòdica. L'exposició ha estat traslladada a la planta soterrani del Museu i se n'han actualitzat els continguts i el disseny gràfic. 

press-clock 25 de gener 2019