III Jornada tècnica: La restauració i conservació de patrimoni industrial, científic i tècnic (en línia)

La sessió en línia vol respondre a les necessitats dels museus i dels professionals que treballen en la conservació i la restauració del patrimoni industrial, científic i tècnic

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i el seu Sistema Territorial organitzen la III Jornada tècnica: “La conservació i restauració de patrimoni industrial, científic i tècnic” (en línia). Aquesta tercera jornada dona continuïtat a les dues edicions anteriors, i es consolida com un punt de trobada dels especialistes dels museus i dels professionals que treballen en la conservació i la restauració del patrimoni industrial, científic i tècnic.

Aquesta jornada s'estructurarà a través de les experiències dels ponents, que permetran valorar i conèixer amb més profunditat les problemàtiques del sector, des del tractament d'objectes que contenen materials perillosos i la seva gestió com a objectes patrimonials a la sistematització dels treballs de conservació i restauració, entre d'altres. 

La gran acollida de les jornades anteriors ha reafirmat la necessitat de donar-li continuïtat i d'aconseguir la visibilitat de la restauració del patrimoni científic, tècnic i industrial dins el món de la conservació de béns mobles. A causa de la situació excepcional provocada per la Covid-19, aquesta tercera edició es durà a terme de manera virtual per garantir la seguretat de tots els assistents. 

La llengua principal de la jornada serà el català, i hi haurà disponible un servei de traducció simultània al castellà.

Enllaç per a seguir la jornada en directe: https://abalingua.zoom.us/j/86962374009

PROGRAMA

09.30-09.45 h. Benvinguda i presentació institucional

09.45-10.45 h. Conferència inaugural: “Working with Collections Hazards: A perspective from the United Kingdom”. Larry Carr. Consultor independent de salut i seguretat dels museus nacionals del Regne Unit (ponència en anglès).

10.45-11.00 h. Pausa

 

BLOC 1 | Conservació preventiva i gestió

11.00-11.30 h. "Guia bàsica de conservació-restauració del patrimoni industrial del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC)”. Mercè Gual Via, conservadora-restauradora del MNACTEC.

11.30-12.00 h. “Conservació preventiva a l'Ecomuseu-Farinera”. Nuria de Toro Perpiñà, conservadora-restauradora de l’empresa 4restaura sl, i Carme Gilabert Valldepérez, directora Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries. 

12.00-12.30 h. "El control climàtic en edificis industrials amb col·leccions sensibles”. Rosa Maria Junyent, conservadora-restauradora del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.

12.30-13.00 h. “Diagnóstico del estado de conservación de col·lecciones científicas-técnicas: extintores históricos del MUNCYT”. Andrea Díaz Cortés, conservadora- restauradora de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, i Blanca Ramírez Barat, investigadora del Grup Corrosión Atmosférica y Patrimonio Cultural (CAPAC), del Departament d'Engenieria de Superfícies, Corrosió i Durabilitat, del Centro Nacional de Investigaciones Metalúrgicas (CENIM) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques(CSIC).

 

BLOC 2 | Restauració

16.00-16.30 h. “El programa de restauració del patrimoni historicoindustrial del Consell de Mallorca: exemples d'intervenció”. Aina R. Serrano Espases, coordinadora de la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Consell de Mallorca. 

16.30-17.00 h. “Conservació-restauració de l'antic emissor de Ràdio Andorra, el projecte contaminat”. Mireia Garcia Garcia-Cairó, conservadora-restauradora i directora de l’empresa RETOC.

17.00-17.30 h. “El patrimoni industrial en funcionament, encaixos en les normatives actuals". Jordi Sasplugas Deu, director del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova.

17.30-18.00h "Intervenció sobre una turbina Francis procedent del Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera”. Olga Payán Ballesteros, conservadora-restauradora del Museu de la Tècnica de Manresa. 

18.00-18.30 h. Cloenda.

Vols estar al dia de les activitats divulgatives? Subscriu-te al butlletí

Tipus d'activitat: Jornada

Categoria: Recerca i divulgació

Durada: De 9.30 a 18.30 h

Preu: Gratuït

Dates:

Actualment no hi ha dates disponibles