L’exposició “Joan Oró. A la cerca de l’origen de la vida” dona a conèixer la vida i l’obra del bioquímic català Joan Oró i Florensa (Lleida, 1923 - Barcelona, 2004), considerat un dels científics més importants del segle XX pels seus estudis sobre l’origen de la vida a la Terra i la cerca de vida en altres planetes.
Des de ben petit, Oró es feia preguntes fonamentals sobre la vida i l’intent de donar-hi resposta el van dur a fer el salt als Estats Units, on va assolir la seva fita més valuosa amb la síntesi de l’adenina. Aquesta descoberta el va convertir en un científic de renom mundial, i va col·laborar amb la NASA en els programes espacials més importants del segle XX. La mostra també fa incidència en el seu llegat com a promotor de sistemes d’investigació i innovació que han ajudat a desenvolupar la ciència a Catalunya.
Es tracta de l’exposició més destacada que s’ha dedicat mai a Joan Oró i s’hi presenta per primera vegada al públic una gran quantitat de documentació relativa a tota la seva vida, tant professional com personal. Inclou panells explicatius, objectes diversos (llibres de joventut, blocs de notes, instruments de laboratori, cartes oficials, meteorits, etc.) i píndoles audiovisuals en què experts en l’àmbit científic expliquen la importància del treball i dels descobriments de Joan Oró.
A la mostra es poden visionar tres audiovisuals: la diversitat de la vida a la Terra; entrevistes televisives que es van fer a Joan Oró, i el testimoni de joves professionals (enginyers, físics, biòlegs) que expliquen fets inspiradors que els van impulsar a treballar en els àmbits de la ciència i tecnologia. L’exposició presenta també dos jocs interactius, el primer sobre l’ADN i el segon amb preguntes sobre Joan Oró plantejades com un repàs dels continguts de l’exposició.
La mostra ha estat produïda per la Fundació Joan Oró amb motiu de l’Any Joan Oró, que commemora el centenari del naixement del científic lleidatà.