Il·luminats

Un viatge per l’evolució tecnològica de la il·luminació

Fins l'1 de novembre de 2024

Exposició temporal que mostra l’evolució de la il·luminació a través d’un recorregut històric i tecnològic. El relat s’inicia amb l’ús del foc a la prehistòria i la utilització dels primers combustibles per cremar i obtenir llum (greixos, olis, espelmes, etc.), fins arribar a la sofisticació actual de les bombetes i aparells lumínics i la gran diversitat d’aplicacions que ens ofereixen. La mostra ofereix també una prospecció sobre quin serà el futur pel que fa a noves formes i tendències en relació a la llum.

A “Il·luminats” s’analitzen les implicacions socials de la il·luminació i en com s’ha controlat l’accés a aquesta tecnologia al llarg de la història per motius econòmics, de poder o de seguretat. Paral·lelament, l’exposició descobreix alguns dels invents en l’àmbit de l’enllumenat que han representat grans revolucions tecnològiques i les figures que els van dissenyar, com Humphrey Davy, William Murdoch o Thomas Edison.

S’hi exposa una petita part del patrimoni del MNACTEC en relació a la il·luminació: una llàntia d'oli romana, el llum de petroli Petromax Estelar, una col·lecció de bombetes antigues, un conjunt de sis llums de mina que mostra l'evolució tecnològica d'aquests objectes, etc. Diversos interactius acompanyen el visitant durant el recorregut i li permeten conèixer les diferents capacitats lumíniques de les bombetes que tenim a l’abast o curiositats sobre la il·luminació d’altres èpoques.

Els àmbits de l’exposició són:

  1. I es va fer la llum!
  2. El llarg camí de la il·luminació
  3. Les fonts de llum
  4. Que es faci la llum! La llum elèctrica i els seus inventors
  5. La llum per viure
  6. Catalunya il·luminada
  7. El futur de la Il·luminació