Novetat

Esport, indústria i modernitat

La relació entre l’origen de l’esport modern i el desenvolupament científic, tecnològic i industrial

Fins al 12 de novembre de 2023

Exposició itinerant que mostra la relació estreta entre l’origen de l’esport modern i el desenvolupament científic, tecnològic i industrial. La mostra exposa els inicis de l’esport a Catalunya, des de l’últim terç del segle XIX fins a l’organització de l’Olimpíada Popular i l’esclat de la Guerra Civil.

“Esport, indústria i modernitat” explica l’evolució social dels esports, una pràctica exclusiva de les classes benestants que es democratitza i converteix en un fenomen de masses; l’evolució de la dona en la pràctica esportiva; els esports tradicionals, i l’aparició dels nous esports fills dels avanços científics, tècnics i industrials.

L’exposició itinerant complementa el discurs historiogràfic amb un automòbil Sima Violet (1925), una motocicleta JFC (1924), una motocicleta Villalbí (1904), un velocípede (últim quart del segle XIX), cartells, llibres, trofeus i diversos materials esportius.

La mostra, produïda pel MNACTEC, ha comptat amb la col·laboració de la Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret, el Reial Club Marítim de Barcelona, la Fundació Barcelona Olímpica, l’Arxiu Històric del CD Terrassa Hockey, la Col·lecció Montoliu Valor i la marca de calçat MaTeS, que han cedit material i objectes. Així mateix, s’ha comptat amb la cessió de material gràfic i audiovisual de la Filmoteca de Catalunya, la Federació Catalana de Bàsquet, l’Arxiu Municipal de Terrassa (AMAT) i l’Editorial Postermil. 

La mostra s’estructura en vuit àmbits temàtics:

  1. Inicis de l’esport a Catalunya
  2. Socialització i reglamentació de l’esport
  3. Esport i descoberta científica
  4. Dona i esport
  5. Esports derivats dels avenços industrials
  6. L'esport i els sectors industrials de Catalunya
  7. Esport i premsa esportiva
  8. Evolució tecnològica de l’esport