El director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma, i el director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), Jaume Perarnau, han inaugurat l’exposició “La dona al món industrial” al MNACTEC.
L’exposició presenta la incidència i la importància de la dona en el procés d’industrialització al nostre país. La mostra descriu les condicions de feina i de vida de la dona a la societat industrial i el seu paper en la formació dels mercats de treball industrials i de classe obrera. L’exposició mostra el rol de la dona a la societat industrial per mitjà de diversos suports: textos, fotos, vídeos, dades estadístiques, fulletons, etc.
Impulsada pel Servei de Museus del Departament de Cultura conjuntament amb el Sistema Territorial del MNACTEC, l’exposició es podrà veure fins a l’estiu al MNACTEC i posteriorment tindrà caràcter itinerant pels altres museus del Sistema Territorial del MNACTEC i altres museus i equipaments culturals de Catalunya.
El guió i els continguts de l’exposició han estat a càrrec dels professors Martin Iturralde i Lluis Virós, membres del Grup de Recerca Treball, Institucions i Gènere (T.I.G.) adscrit al Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
Continguts de l’exposició
L’exposició “La dona al món industrial” s’estructura en cinc àmbits temàtics: Operàries; Discriminació; Esposes i mares; Mobilitzacions femenines, i Emprenedores i empresàries.
Entre d’altres aspectes, la mostra analitza el paper fonamental de la dona en diversos sectors industrials (tèxtil, suro, paper, indústria hidroelèctrica i indústria minera) i reflexiona sobre la divisió del treball per gènere en diversos sectors industrials, així com sobre la discriminació salarial de les dones treballadores i el control moral i l’assetjament sexual que patien en els ambients industrials, especialment en les colònies.
“La dona al món industrial” també presenta el fenomen de creació d’escoles bressol i escoles de nois i noies a les colònies industrials per tal d’afavorir la màxima productivitat de la dona a la indústria. Així mateix, l’exposició recull les vagues més importants protagonitzades per les dones treballadores a Catalunya i aprofundeix en el seu paper d’empresàries i emprenedores, sobretot en alguns sectors com la producció de teixits, la manipulació de fibres tèxtils i la confecció i venda d’aquests productes, de queviures i de serveis.
29/01/2015
29 de gener 2015