Recreació de la primera imatge fotogràfica a Espanya

S’ha capturat amb la càmera de fer daguerreotips que es conserva al Museu

Amb motiu del 175è aniversari del naixement de la fotografia, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha organitzat un acte públic de recreació de la primera imatge fotogràfica obtinguda a l’Estat espanyol el 10 de novembre de l’any 1839. La imatge s’ha capturat amb la càmera de fer daguerreotips que es conserva al Museu i s’ha volgut reproduir una imatge similar a la del 1839, utilitzant la mateixa tècnica i en el mateix indret on es va capturar fa exactament 175 anys, al Pla de Palau de Barcelona. La imatge obtinguda a la recreació se sortejarà entre els assistents, tal com ja es va fer en la demostració pública de 1839.

El procediment ha anat a càrrec de les fotògrafes Hélène Védrenne i Nina Zaragoza, del Colectivo T_Daguerrotipo, i de la restauradora de fotografia antiga Ángela Gallego, amb el suport de l’Àrea de Conservació del mNACTEC.

El daguerreotip va ser el primer procediment fotogràfic, difós oficialment l'any 1839. El francès Louis-Jacques-Mandé Daguerre, més conegut com Louis Daguerre, va associar-se amb Joseph Nièpce (1765-1833) per millorar i perfeccionar el procediment d’aquest últim, l’heliografia. Com a resultat d’aquesta associació, el 1839 Daguerre va presentar al món un sistema que fixava la imatge d’una forma més ràpida i més nítida que la de Nièpce, atorgant-li el nom de daguerreotip.

La tècnica del daguerreotip consistia en una planxa de coure platejada en la qual es fixaven petits nòduls de iodur de plata segons l’afectació que la llum donava en cada part de la planxa. El revelatge inicialment es feia emprant mercuri vaporitzat, fixant les ombres i les llums a la superfície platejada de la placa de coure, creant-se d’aquesta manera la imatge fotogràfica.

A Catalunya l’invent va arribar molt ràpidament; el mateix any de la seva invenció la Reial Acadèmia d’Arts i Ciències de Barcelona, a través dels seus membres Felip Monlau, Tomàs Mer i Josep Roura, va promoure l’adquisició d’una càmera i l’organització d’una sessió pública per prendre la primera fotografia, que va ser realitzada pel gravador Ramon Alabern. El 10 de novembre de 1839 va tenir lloc aquesta sessió fotogràfica, la primera realitzada a l’Estat espanyol en la qual Ramon Alabern obtingué des d'un terrat del Pla de Palau una imatge de l'edifici de la Llotja i els porxos de la Casa Xifré.

 

175è aniversari de la fotografia al mNACTEC

El mNACTEC conserva una de les col·leccions de daguerreotips més importants de Catalunya, formada per 72 peces.

La recreació del primer daguerreotip s’emmarca en les activitats que organitza el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya amb motiu del 175è aniversari del naixement de la fotografia, que inclou les actuacions següents:

  • Restauració funcional de la càmera de fotografiar pel sistema de daguerreotips, fabricada a París al voltant de 1850.
  • Recreació del primer daguerreotip fet a l’Estat espanyol l’any 1839, al Pla de Palau de Barcelona.
  • Edició d’un vídeo que explicarà el procés de realització d’un daguerreotip, seguint el sistema de Becquerel i utilitzant una càmera d’època.
  • Digitalització de la traducció al castellà del manual de Louis-Jacques-Mandé Daguerre que el mateix any de la seva publicació va fer D. Joaquín Hysern y Molleras: Exposición histórica y descripción de los procedimientos del daguerreotipo y el diorama. Daguerre, J.L. (1839).
  • Publicació d’un article sobre la col·lecció de daguerreotips del mNACTEC, a càrrec d’Oscar González, responsable de l’Àrea de Conservació del museu.
  • Exposició de la col·lecció de daguerreotips del mNACTEC (en preparació).
  • Elaboració d’una revista/recull digital amb la catalogació de tots els daguerreotips que formen part de la col·lecció del mNACTEC.

 

10/11/2014

press-clock 10 de novembre 2014