El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha incorporat al seu fons patrimonial un conjunt de màquines de calcular mecàniques i un teler manual de tipus horitzontal.
Entre les màquines de calcular destaca un grup de fabricació i patent nacional que mai es van arribar a comercialitzar, com la FALTEX patentada per Angel Borrell Ivars al 1946 o la TER d’Evaristo Fortunato Perez Garcia del 1972. En molts casos aquestes calculadores mecàniques estaven destinades a un públic infantil. Entre les peces adquirides destaca també algun model comercial molt més antic com l’ADAL CALCULATOR del 1910, amb un atractiu disseny circular basat en un disc d’alumini.
Totes aquestes peces s’integraran en la col·lecció de màquines de calcular que té el mNACTEC, una de les col·leccions més completes de l’estat que recull l’evolució dels dispositius de càlcul des dels sistemes més antics i senzills com el àbacs, fins els més sofisticats dispositius electrònics.
Les calculadores mecàniques es van utilitzar fins la dècada del anys 70s del segle passat quan les calculadores electròniques basades en microxip (i habitualment de construcció japonesa), les van acabar desplaçant definitivament del mercat.
El mNACTEC també ha incorporat a la col·lecció un teler manual de tipus horitzontal probablement del segle XVIII o anterior. El teler disposa de quatre lliços i dos pedals amb la combinació dels quals era possible la realització de dibuixos senzills en els teixits. Conserva les bagues de lli i la pua de palletes de canya original. El teler també compta amb una llançadora de fusta d’àlber, un arbre de ribera que proporciona una fusta de gran lleugeresa que facilitava el seu llançament manual entre les calades.
Com a curiositat, el teler també incorpora un templàs de ferro forjat, una peça que s’utilitzava per verificar que l’amplada del teixit era la correcta mentre s’anava produint, a més de mantenir-la en una posició ferma i apta per al seu posterior enrotllament en el plegador de sortida.
26/10/2015