Nova adquisició: camió mixt

Oferia servei de transport de mercaderies i passatgers de la línia Cava-Seu d’Urgell

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha recuperat un camió mixt que oferia el servei de transport de mercaderies i de passatgers de la línia de Cava a la Seu d’Urgell del 1962 al 1986. El camió, que es trobava guardat en un cobert a Arsèguel des que va deixar de prestar servei, s’ha traslladat a les reserves que el mNACTEC té a Cervera. La peça s'ha pogut recuperar gràcies a una donació d'Immaculada Barral Viñals.

L’any 1962 el Ministeri d’Obres Públiques atorgà a Joan Barral i Isern la concessió de titular de la línia de Cava, Ansovell i Arsèguel fins a la Seu d’Urgell, un recorregut que cobria amb “La lletera”, un camió mixt de la marca Ebro que Barral adquirí de la fàbrica Motor Ibérica SA (Barcelona). La cabina i la caixa foren construïdes per un carrosser de Ponts de manera completament artesanal.

Des de l’any 1962 fins al 1986, Barral recollia de matinada les llaunes de llet de 8 litres dels pobles de Cava, Ansovell, Arsèguel i Alàs de Torres i les duia fins a la Cooperativa del Cadí, alhora que duia també fins a catorze persones d’aquests pobles que es desplaçaven cap a la Seu d’Urgell. El camió també portava el correu a aquests pobles i atenia sol·licituds dels vilatans com ara medicines, tabac, bombones de butà, etc.

L’any 1986 el camió va deixar de prestar el servei de recollida de llet i transport de persones quan va entrar en vigor la normativa que exigia el transport de llet en cisternes condicionades. Des d’aleshores i fins a l’actualitat havia estat guardat en un cobert a Arsèguel. 

press-clock 28 d’agost 2018