Més de 100.000 visitants al mNACTEC l’any 2015

El Sistema Territorial del mNACTEC supera la xifra rècord de mig milió de visitants

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha rebut 104.403 visitants l’any 2015 en la seva seu de Terrassa, una xifra que representa un increment d’un 15% de públic respecte a l’any anterior i que és la més alta dels 31 anys d’història d’aquest Museu. Les dades s’han donat a conèixer durant la visita al Museu que ha fet avui el conseller de Cultura, Santi Vila, acompanyat el director del Museu, Jaume Perarnau.

Aquest augment de visitants es deu a un major interès del públic per les noves activitats i exposicions programades, a un increment del públic escolar i a una major i més àmplia participació en les activitats familiars i de cap de setmana. Dels més de 100.000 visitants registrats a la seu de Terrassa, el 52% públic correspon a visitants individuals, un 46% és públic escolar i el 2% restant són altres grups de visitants.

Els visitants globals de les tres seus del mNACTEC (Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera i Farga Palau de Ripoll) sumen més de 116.590 persones.

El conjunt dels museus del Sistema Territorial del mNACTEC, integrat per 26 centres d’arreu de Catalunya que expliquen una temàtica o la industrialització en un espai concret del territori català, ha rebut 501.400 visites el 2015.

2015: Un any de nous projectes

Amb la voluntat de donar més visibilitat al Museu, obrir-lo a la ciutat de Terrassa, esdevenir un veritable referent nacional, incentivar la seva proposta museològica descentralitzada per tot el territori, difondre el patrimoni de la societat industrial del país i interactuar amb altres formes i models culturals, durant el 2015 el mNACTEC ha posat en marxa els projectes següents: el portal web Mapa del Patrimoni industrial de Catalunya; l’obertura del local de cafès, vins i platets La Fàbrica 1909; el projecte de visibilització i dignificació de l’entorn “Murs del mNACTEC”, i les activitats relacionades amb altres disciplines culturals com la música, el cinema o la dansa.

El 2015 el mNACTEC ha inaugurat set exposicions temporals, amb una importància especial de la mostra “Una autopista darrere l’endoll”, produïda per Red Eléctrica de España, i altres mostres relacionades amb la incidència de la industrialització al nostre país.

Durant el 2015 el mNACTEC ha prioritzat també la seva tasca de conservació i restauració dels més de 20.000 objectes que formen part de les seves col·leccions. S’han adquirit 65 objectes, se n’han restaurat una setantena i s’han digitalitzat dos fons fotogràfics que són accessibles a través del web del Museu.

Pel que fa a l’acció educativa, el 2015 s’han rebut més de 47.587 visitants escolars de 637 centres educatius i s’han organitzat cursos de formació del professorat en temes de ciència i tecnologia.

Com a referent nacional en l’àmbit del patrimoni científic, tecnològic i industrial, el mNACTEC ha potenciat la tasca de recerca i divulgació en tots els seus aspectes, incloent actes acadèmics i divulgatius, publicacions, i assessoraments a altres institucions.

Principals accions per al 2016

Durant la visita també s’han donat a conèixer les principals accions que el mNACTEC té previst dur a terme enguany i que inclouen:

  • El llançament d’Eix, la nova revista del mNACTEC sobre cultura industrial, tècnica i científica
  • El projecte “Un museu al carrer, un carrer al museu” de participació ciutadana sobre el patrimoni intangible de la societat industrial, que comptarà amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge
  • El nou espai d’innovació museològica “Els Tresors del museu”, dedicat a les col·leccions del mNACTEC
  • L’exposició, per primera vegada a l’estat espanyol, de l’exposició de producció italiana “Le macchine di Leonardo da Vinci”
  • Un nou espai expositiu dedicat a les sinèrgies entre els diferents àmbits de les arts creatives i la ciència, la tecnologia i el món industrial
  • La presentació d’un estudi sobre l’impacte econòmic i el retorn social que el mNACTEC té a la ciutat de Terrassa i l’ampliació d’aquest estudi al conjunt de tot el Sistema Territorial del mNACTEC

 

26/02/2016

press-clock 25 de febrer 2016