Tancar menú

Exposició “Indústries de la Catalunya francesa”

L’exposició mostra el dinamisme de 37 espais industrials als Pirineus Orientals

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) inaugura l’exposició transfronterera “Indústries de la Catalunya francesa: tradició i innovació”. La mostra ha estat produïda pels estudiants del Màster professional de Patrimoni de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) amb la col·laboració del mNACTEC.

L’exposició ha estat comissariada per Esteban Castaner-Munoz i Virginie Soulier, professors i investigadors en l’àmbit del patrimoni al Departament d’Història de l’Art i d’Arqueologia de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD).

Projecte pedagògic i científic en museologia

“Indústries de la Catalunya francesa: tradició i innovació” ha estat realitzada pels estudiants del Màster professional de Patrimoni, assessorats per investigadors i professionals del laboratori CRESEM de l’UPVD (Centre de Recerca sobre les Societats i Entorns Mediterranis) i de l’Inventari de Patrimoni de Montpeller. Els estudiants han treballat sobre el terreny conjuntament amb els empresaris per elaborar un inventari dels espais industrials i recollir dades i testimonis. També han portat a terme entrevistes a potencials visitants per tal d’identificar les seves representacions del paisatge industrial dels Pirineus Orientals.

La recerca duta a terme mostra que la indústria no té visibilitat als Pirineus Orientals i que el sector industrial es relaciona amb clixés negatius. A partir d’aquestes dues observacions, l’objectiu del projecte és establir un retrat de la indústria local sovint mal percebuda o ignorada i informar de les seves especificitats. L’exposició presenta el potencial de transformació dels 7 sectors industrials de la regió: tèxtil, fusta i bosc, indústria agroalimentària, energia, química, metal·lúrgia i sector paperer.

Finançada per la Regió de Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineus, l’UPVD i Brasserie Milles, l’exposició s’ha produït en col·laboració amb el mNACTEC. L’exposició s’adreça al públic general, però també al públic familiar. La mostra presenta una museografia interactiva, integrada per diversos dispositius i una cinquantena d’objectes. Així mateix, s’ofereix un programa educatiu per al públic escolar, des de l’educació infantil fins a l’educació secundària, que proposa activitats originals per fer durant la visita i a casa per a cadascun dels nivells.

L’exposició es podrà veure fins al 21 de juliol a la Cambra de Comerç i Indústria de Perpinyà. Posteriorment l’exposició es podrà veure a Montpeller i a Catalunya.

alt.press-clock  5 de juliol 2016