Exposició “Agents Rurals: guardians del medi natural”

La mostra acosta la feina d’aquest Cos a la ciutadania

La directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez; l’inspector en cap del cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur, i el director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), Jaume Perarnau, han inaugurat l’exposició itinerant “Agents Rurals: guardians del medi natural” al MNACTEC, a Terrassa.

La mostra té com a objectiu incrementar el coneixement sobre la feina que fan els Agents Rurals. La seva exhibició es complementa amb objectes històrics, peces audiovisuals de divulgació i una programació de xerrades d’educació ambiental i visites guiades adreçades al públic familiar i joves. Es podrà visitaral MNACTEC fins el proper dia 11 de febrer.

 

La mostra

“Agents Rurals: guardians del medi natural” proposa un itinerari per la història del Cos d’Agents Rurals i aprofundeix en les diferents feines que desenvolupa, així com els Grups de suport i els Grups especials amb què s’ha dotat per poder dur a terme actuacions altament especialitzades.

Un dels àmbits que destaca és la prevenció d’incendis forestals i la investigació de les causes que els provoquen. El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pels Agents Rurals que defineix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal i que ha suposat més de 342.000 actuacions per a la prevenció d’incendis des de l’any 2009.

Un altre apartat posa de relleu que Catalunya és un territori format majoritàriament per terreny forestal  pel que cal vetllar tot l’any per una gestió forestal i dels recursos naturals que sigui sostenible. Són tasques fonamentals d’aquest àmbit el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores, el sanejament fitosanitari, etc.

L’exposició també mostra les feines de preservació de la fauna. Els Agents Rurals vetllen per l’equilibri de l’ecosistema, preserven espècies protegides com l’ós i el llop i controlen la fauna exòtica invasora. També controlen les activitats que es fan en Espais Naturals Protegits, lluiten contra la contaminació al medi natural, fan complir la normativa pel que fa a circulació motoritzada en el medi natural i tenen cura del patrimoni cultural que existeix a la natura fent, entre d’altres, inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.

L’exposició presenta tots els grups especialitzats del Cos. Son el Grup de Suport Aeri i unitat RPAS (drons), el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. I els Grups Especials: Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, Grup Especial Caní i Grup Especial de Captura de Fauna. Tots ells compten amb els i les agents més especialitzats en cada matèria i amb els recursos i el material més innovador.

En la seva itinerància al MNACTEC, s’han ampliat els continguts de l’exposició amb quatre nous panells que mostren la tasca dels agents rurals en la protecció i la catalogació del patrimoni cultural i l’aplicació de noves tecnologies en el seu treball diari.

 

Al servei de la ciutadania

L’exposició subratlla l’aposta estratègica per la sensibilització i l’educació mediambiental i finalitza facilitant el coneixement sobre el servei d’atenció telefònica que es fa a través del 112 i un equip de persones operadores especialitzades que atenen al llarg de les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i els 365 dies l’any. En un any, els Agents Rurals reben i gestionen més de 100 mil trucades.

“Agents Rurals: guardians del medi natural” ja s’ha vist a Granollers, Tremp, Manresa, Lleida, Barcelona, Amposta i Girona. I properament viatjarà a Tarragona per seguir el seu itinerari per altres localitats catalanes.

Més informació: https://interior.gencat.cat/expoagentsrurals

press-clock 15 de desembre 2023