Estrena del 'vídeo mapping' a la façana del Museu

El mNACTEC també ofereix portes obertes i diverses activitats gratuïtes

El cap de setmana del 16 i 17 de maig, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ofereix portes obertes i diverses activitats gratuïtes amb motiu de la celebració de la Nit i el Dia dels Museus. Entre les propostes destacades d’enguany hi ha l’estrena d'un vídeo mapping a la façana de l’edifici, les visites guiades diürnes i nocturnes a les voltes de la teulada del Museu i la visita “Els tresors amagats del mNACTEC”.

El Dia Internacional dels Museus se celebra cada any al voltant del 18 de maig i té com a objectiu conscienciar el públic en general sobre el paper del museus en el desenvolupament de la societat.

La Nit dels Museus
El dissabte 16 de maig el mNACTEC celebrarà la Nit dels Museus amb jornada de portes obertes de les 19 hores a la 1 de la matinada, servei de bar al pati i amb diverses activitats gratuïtes, entre les quals destaca l’estrena del vídeo mapping a la façana de l’edifici, l’antic vapor Aymerich, Amat i Jover.

El programa d’activitats començarà a les 19.30h, amb una visita guiada a l’exposició “La fàbrica tèxtil”, l’exposició emblemàtica del museu que mostra els espais industrials de l’edifici i el procés de fabricació dels teixits de llana en una fàbrica de principi de segle. A les 21 hores i a les 24 hores es convida als visitants a participar en una visita nocturna guiada a les voltes de la teulada de l’edifici modernista, obra de Lluís Muncunill, que acull el Museu. A les 22 hores, al pati històric del Museu, es podrà assistir a l’estrena del vídeo mapping a la façana de l’edifici. Després de l’estrena del videomapping, a les 22.45 hores, es projectarà la pel·lícula Her (Spike Jonze, 2013) a l’auditori del Museu.

El vídeo mapping del mNACTEC
El vídeo mapping és una tècnica consistent a projectar imatges o vídeos sobre edificis i escultures per aconseguir efectes en 3D aprofitant-ne els volums arquitectònics. D’aquesta manera, i sovint amb l’acompanyament d’efectes sonors, la superfície o objecte sobre els quals es projecta esdevé una pantalla de vídeo dinàmica. En el cas del projecte del mNACTEC, es mostrarà un audiovisual amb quatre clips impactants que apareixeran a les finestres de la façana que corresponen a la sala de la màquina de vapor. Aquests clips mostren accions que representen les quatre àrees d'activitat que destaca el Museu: Homo faber, l’energia, el transport i les noves tecnologies. En els espais intermedis entre els quatre clips es podrà veure un continu d'imatges que tenen relació amb l'esperit i la temàtica del museu. 

Aquesta projecció és un loop o projecció sense fi, que té l'objectiu d'atraure l'atenció del públic de les temàtiques exposades al Museu. També funcionarà com a escenografia per la terrassa del futur bar-cafeteria del mNACTEC. El vídeo mapping del mNACTEC es projectarà de nit en ocasions especials i regularment durant l’estiu.

El nou vídeo mapping foma part del projecte Murs del mNACTEC, impulsat pel Museu, amb el suport del Departament de Cultura, i que ha estat dissenyat per l’Espai Didàctic de la Imatge i el Patrimoni (EDIP) de La Farinera CAVV, amb la col·laboració del Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia de la Universitat Politècnica de Catalunya (CITM/UPC). Es tracta d’un projecte orientat a fer confluir la visualització d’imatges, ja siguin antigues, modernes o en moviment, sobre edificis, i que té com a objectiu posar en valor i fer més visible l’edifici industrial que acull el mNACTEC, així com dignificar l’entorn del museu.

En el marc del projecte Murs del mNACTEC, el passat mes de gener es van instal·lar a les parets exteriors del recinte del Museu tres fotografies de grans dimensions relacionades amb l’antiga activitat industrial al Vapor Aymerich, Amat i Jover, seu del museu a Terrassa. En els murs també s’han habilitat punts QR que permeten obtenir, mitjançant dispositius mòbils, informació relacionada amb relacionada amb la imatge exposada així com de l’oferta patrimonial i de continguts del museu.

El Dia dels Museus
Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el diumenge 17 de maig el mNACTEC ofereix jornada de portes obertes de 10 a 14.30h, amb servei de bar al pati històric, i programa diverses activitats gratuïtes i obertes a tothom.

A les 11 hores s’ofereix la visita guiada “Els tresors amagats del mNACTEC”: visita a les voltes, el magatzem i el taller de restauració del Museu, a càrrec de la conservadora-restauradora del Museu, Mercè Gual. A les 12 hores i a les 13 hores els visitants podran participar a la visita teatralitzada “1910. Un passeig per la fàbrica”.

Atès que el tema central del Dia Internacional dels Museus es dedica enguany a la sostenibilitat, aquell dia el mNACTEC mostrarà la Joia del Museu d'aquesta edició: el cotxe solar Despertaferro.

Les activitats tenen un aforament limitat i es recomana fer reserva prèvia a activitats.mnactec@gencat.cat

 

16/05/2015

press-clock 13 maig 2015