Tancar menú

El Museu de l'Oli de Catalunya, al ST del mNACTEC

El Museu està situat a la seu del molí de la Cooperativa de la Granadella, construït amb el suport de la Mancomunitat de Catalunya l’any 1920, i conserva un dels molins d’oli més antics i ben conservats del país

El Museu de l’Oli de Catalunya, a la Granadella (Garrigues), s’ha incorporat al Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

Amb aquesta incorporació són ja 28 els museus i centres d’interès patrimonial que conformen el Sistema Territorial del mNACTEC, una singular proposta museística que explica els diferents àmbits i processos de la societat industrial catalana per tot el territori català i en el lloc en què s’han produït de forma més singular i significativa. Els museus del Sistema expliquen la industrialització a Catalunya mitjançant les seves col·leccions i/o la museïtzació de les diferents activitats productives que han existit i de les quals encara han quedat restes comprensibles que constitueixen el nostre patrimoni industrial.

Actualment formen part del Sistema Territorial del mNACTEC: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya; Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera; Farga Palau de Ripoll; Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug; Museu Molí Paperer de Capellades; Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia; Museu del Suro de Palafrugell; Museu del Ferrocarril de Catalunya; Museu de les Mines de Cercs; Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries; Museu del Ter; Museu de la Tècnica de Manresa; Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig; Serradora d’Àreu; Museu de l’Estampació de Premià de Mar; Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret; Trens històrics de Ferrocarrils de la Generalitat; Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat; Museu de la Torneria de Torelló; Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí; Museu de Gerri de la Sal; Museu de Ceràmica "La Rajoleta"; Museu Hidroelèctric de Capdella; Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona; Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega; Centre d'Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova, La Tèrmica de Roca Umbert i el Museu de l’Oli de Catalunya.

El Museu de l’Oli de Catalunya
El Museu de l’Oli de Catalunya, juntament amb l’espai del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (CCOC), situa la Granadella com a referent patrimonial i social de la cultura de l’oli amb la societat i el territori, des dels seus sistemes de producció i elaboració més antics, passant per tot el procés d’evolució tecnològica i fins arribar als avenços més moderns i innovadors.

El Museu està situat a la seu del molí de la Cooperativa de la Granadella, construït amb el suport de la Mancomunitat de Catalunya l‘any 1920, i conserva un dels molins d’oli més antics i ben conservats de Catalunya. El molí ara és visitable, després d’un acurat procés de documentació, inventari i restauració de tots els elements d’interès patrimonial, acompanyats d’un sòlid discurs museològic i museogràfic.

El Museu de l’Oli de Catalunya, inaugurat la primavera del 2016, és un element i referent patrimonial singular i excepcional pels motius següents:

  • El magnífic estat de conservació del conjunt, tant de la maquinària com del recinte i de les instal·lacions originals d’inicis del segle XX.
  • La capitalitat de la Granadella, en una zona d’especial significació en la cultura oleícola nacional com ho són les Garrigues Altes.
  • La continuïtat de pertinença a una destacada i històrica cooperativa agrícola catalana encara activa, fundada a inicis del segle XX.
  • Exemple d’un modèlic projecte de desenvolupament econòmic i social fonamentat en la coexistència de la producció industrial agroalimentària amb la posada en valor i conservació del patrimoni tecnològic, industrial i cultural. 
alt.press-clock  12 de desembre 2016