Donació d'una clepsidra de l’artista Bernard Gitton

La peça, donada per Banc Sabadell, serà restaurada i s'exposarà al mNACTEC

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) incorpora a les seves col·leccions una clepsidra (o rellotge d’aigua) del físic i artista francès Bernard Gitton, gràcies a una donació de Banc Sabadell. El director del mNACTEC, Jaume Perarnau, i el director regional de Banc Sabadell, Carles Espinosa, han signat avui l’acta de donació de la clepsidra a les instal·lacions del Museu. 

La clepsidra té una alçada de dos metres i està integrada per una estructura de tubs de vidre que serveix per regular i veure els fluxos de líquid ―en aquest cas, un tipus particular d’oli amb colorant― que marquen les hores i els minuts. Aquestes hores s’assenyalen d’1 a 11, de tal manera que a mitjanit i al migdia la columna d’hores es buida completament. 

Aquesta clepsidra va ser originalment adquirida per una de les entitats financeres ara absorbides pel Banc Sabadell, a la dècada dels anys 80, en el marc de la commemoració del seu 75è aniversari. 

La peça està actualment desmuntada i serà sotmesa a un minuciós procés de muntatge i restauració per part dels tècnics del mNACTEC, amb l’objectiu de posar-la de nou en funcionament i que pugui indicar l’hora a les instal·lacions del Museu.

La clepsidra o rellotge d'aigua és un instrument per mesurar el temps basat en els diferents nivells assolits per l’aigua continguda en un recipient en passar a un altre a través d’un petit orifici. Aquests rellotges, usats des de l’antiguitat, reben el seu nom del grec klepsýdra. Les clepsidres, a diferència dels rellotges solars, tenien l’avantatge que es podien fer servir durant la nit.

press-clock 15 de gener 2020