Distintiu de garantia de qualitat ambiental

Sis museus del Sistema Territorial del mNACTEC obtenen aquesta certificació

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha atorgat el mes de juliol el distintiu de garantia de qualitat ambiental a quatre museus del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC): el mNACTEC, el Museu del Suro de Palafrugell, l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries i el Museu de la Tècnica de Manresa.

Amb l’atorgament d’aquest distintiu, ja són sis els museus del Sistema Territorial del mNACTEC que el tenen, ja que al 2014 l’havien obtingut el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig i el Museu de les Mines de Cercs. 

El mNACTEC és el primer museu nacional en obtenir aquesta certificació de qualitat ambiental.

 

El distintiu: promoure l’ecoeficiència i la sostenibilitat

El distintiu de garantia de qualitat ambiental és un sistema d'etiquetatge ecològic de productes i serveis amb el qual es pretén fomentar el disseny, la producció, la comercialització, l'ús i el consum de productes que tenen una qualitat ambiental que va més enllà de l'establerta per la normativa vigent.

En la categoria d’equipaments culturals, el distintiu té com a principal finalitat promoure i reconèixer l’ecoeficiència i la sostenibilitat en la planificació, projecció i gestió dels equipaments culturals. Es tracta de minimitzar els impactes ambientals i fomentar el desenvolupament sostenible més enllà dels requisits derivats del compliment de la normativa vigent i facilitar als responsables i gestors d’aquests equipaments la recopilació de dades que els permetin conèixer l’estat del seu equipament i millorar-ne la gestió.

Els criteris ambientals per a l’atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental als equipaments culturals s’estructuren en nou apartats, amb criteris d’obligat compliment i criteris opcionals: 

  • Estalvi  i eficiència energètica
  • Estalvi d’aigua
  • Gestió de residus
  • Compres
  • Mobilitat
  • Ús eficient d’espais
  • Qualificacions ambientals
  • Sorolls i vibracions
  • Informació i educació ambiental

El Sistema Territorial del mNACTEC és una xarxa de 26 centres museístics independents i singulars que expliquen els processos productius industrials al territori català.

 

27/07/2015

press-clock 10 de juliol 2015