Digitalitzat un fons de Catalana de Gas y Electricidad

El fons, consultable a través del web del Museu, conté 2.000 instantànies

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha finalitzat la digitalització i la documentació d’un fons fotogràfic de l’antiga companyia Catalana de Gas y Electricidad. Està integrat per 2.000 instantànies que documenten, fonamentalment, la construcció de les centrals hidroelèctriques de la Ribagorça aragonesa entre els anys 1913 i 1930.  

Les fotografies mostren quins reptes havien d’afrontar els enginyers que van projectar les primeres centrals hidroelèctriques i, sobretot, les dures condicions de treball que havien de patir diàriament els obrers que les construïen en un entorn tan difícil com el dels  Pirineus aragonesos de principis de segle. Les imatges també resulten especialment interessants des d’un punt de vista estrictament tècnic, ja que mostren els mètodes constructius en obra civil de l’època, així com els primers equipaments de generació i distribució de l’energia hidroelèctrica, una tecnologia que acabava de néixer i a la qual li esperava un futur ple d’èxits.

El fons fotogràfic l’integren les còpies en paper que s’han conservat de les plaques originals realitzades per fotògrafs i enginyers d’identitat desconeguda que van treballar per la companyia durant el procés de construcció d’aquestes centrals hidroelèctriques. Els originals es guarden a l’arxiu fotogràfic del mNACTEC en condicions controlades de conservació. Les fotografies ja estan disponibles a l’arxiu fotogràfic en línia del Museu, accessible des de l’apartat Arxiu fotogràfic de la pàgina web del mNACTEC (www.mnactec.cat).

La companyia Catalana de Gas y Electricidad es va fundar el 1912 com a resultat de la reorientació empresarial de la més antiga Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas que s’havia constituït el 1843 per proporcionar enllumenat de gas a la ciutat de Barcelona. Amb aquest projecte ambiciós de construcció desenvolupat a la vall del riu Ésera es va posar en marxa la línia d’alta tensió més llarga i potent d’Europa fins aleshores.

Per accedir al Fons de Catalana de Gas: Al web http://fotowebmnactec.cultura.gencat.cat/, escollir el desplegable Fons Històrics, clicar OK. Al menú de l’esquerra de la següent pantalla, a l’arbre de recerca, escollir Fons Catalana de Gas y Electricidad.

 

24/12/15

press-clock 24 de desembre 2015