Tancar menú

Digitalització del fons de la Colònia Sedó

El fons, consultable a través del web del Museu, conté més de 600 instantànies

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha finalitzat la digitalització i la documentació del fons fotogràfic de la Colònia Sedó d’Esparreguera, integrat per més de 600 instantànies que recullen els últims 60 anys de trajectòria d’aquesta colònia industrial.

El fons fotogràfic de la Colònia Sedó abasta el període cronològic comprès entre 1920 i 1970. La temàtica de les fotografies inclou, entre d’altres, les instal·lacions i les dependències de la fàbrica, la maquinària, els actes socials i d’esbarjo dels treballadors, les visites importants o els estralls causats per alguns sinistres com és el cas de les riuades del 1971.

Els originals de totes aquestes fotografies, la majoria dels quals són positius en paper, es conserven a l’arxiu fotogràfic del mNACTEC amb unes condicions controlades de conservació. Les fotografies ja estan disponibles a l’arxiu fotogràfic en línia del museu accessible des de la pàgina web del mNACTEC. (Per accedir al Fons de la Colònia Sedó: Al web http://fotowebmnactec.cultura.gencat.cat/, escollir el desplegable Fons Històrics, clicar OK. Al menú de l’esquerra de la següent pantalla, a l’arbre de recerca, escollir Fons Colònia Sedó).

La colònia Sedó va ser fundada l’any 1846 i va estar activa fins al 1980 quan la crisi en el sector tèxtil va acabar definitivament amb l’activitat de la seva fàbrica. Actualment una petita part de Can Sedó es troba museïtzada pel mNACTEC, mentre que la resta de la colònia s’utilitza com a polígon industrial per diverses empreses.

Ubicades sempre al costat d’un riu per aprofitar l’energia que proporcionaven els cursos d’aigua, les colònies industrials van possibilitar l’establiment d’un sistema d’organitzacions laborals i relacions socials que facilitava l’absència de les grans conflictivitats laborals que es produïen a les fàbriques de les ciutats. A canvi, les colònies posaven a disposició dels treballadors unes facilitats i uns serveis que no sempre estaven a l’abast de l’obrer de les fàbriques dels entorns urbans. Amb més de cent anys d’activitat industrial, Can Sedó és una bona mostra de la història del sector tèxtil a Catalunya, on aquest tipus d’organització industrial van tenir un paper destacat.

 

05/11/2015

alt.press-clock  5 de novembre 2015