Digitalització de 450 retrats fotogràfics d’estudi

Es tracta de targetes de visita i fotografia de cabinet de la Col·lecció Duran Torrens

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha digitalitzat el conjunt de retrats fotogràfics d’estudi d’entre 1854 i 1926 de la col·lecció Duran Torrens, la col·lecció d’història de la fotografia que va reunir al llarg de la seva vida el fotògraf i col·leccionista Carlos Duran i que es conserva al MNACTEC. Totes les imatges digitalitzades són ja accessibles a través de l’Arxiu en línia del MNACTEC.

S’han digitalitzat més de 450 fotografies, que inclouen des del primer format de targeta de visita fins a formats de fotografia de cabinet posteriors que mostren l’evolució d’aquesta tècnica de retrat d’estudi, com les targetes de cabinet o les targetes Victòria, Boudoir i Imperial, entre d’altres.

El conjunt digitalitzat representa una bona font d’informació per conèixer alguns dels nombrosos estudis fotogràfics que van existir a Catalunya a finals del segle XIX i principis del XX, encara que també hi ha estudis de la resta d’Espanya i de l’estranger. Totes les targetes, escanejades en alta resolució, mostren tant l’anvers, amb la imatge fotogràfica, com el revers, on els estudis mostraven la informació de contacte i sovint també detalls publicitaris. Totes les targetes estan profusament documentades, fet que possibilita l’explotació del conjunt per noms i dates a través del cercador de l’Arxiu en línia.

Les targetes de visita, ideades el 1854 pel francès André Disdéri, van suposar un punt d’inflexió en el procés d’industrialització i popularització definitiva de la fotografia. Aquesta tècnica fotogràfica, que abaratia els costos i multiplicava la reproductibilitat dels retrats d’estudi sobre paper, va fer possible que es posés de moda guardar i col·leccionar els retrats de familiars, amics i fins i tot de gent famosa en àlbums fotogràfics sovint de factura luxosa.

 

Projecte de digitalització de les col·leccions

El MNACTEC té previst continuar durant aquest any el projecte de digitalització de la col·lecció Duran Torrens d’història de la fotografia. Als daguerreotips disponibles en consulta a l’Arxiu en línia, s’incorporaran altres conjunts de fotografia encastada (ambrotips i ferrotips).

L’actuació s’emmarca dintre de l’esforç que està fent el MNACTEC per augmentar la digitalització de les col·leccions del Museu amb la intenció d’assegurar-ne la conservació i potenciar-ne la difusió.

press-clock 17 de febrer 2023