El Departament de Cultura ha adquirit un automòbil de la marca Nacional Pescara de 1929. Es tracta d’un vehicle històric d’especial valor patrimonial perquè és l’únic exemplar complet que es conserva d’aquesta marca catalana de fabricació de cotxes. L’automòbil s’incorporarà a la Col·lecció Nacional i passarà a formar part de la col·lecció de ciència i tecnologia del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).
A instància del MNACTEC i amb l’assessorament de la Fundació Claret Sargatal, el Departament de Cultura va presentar-se a la subhasta i va guanyar la licitació pública per l’automòbil, que es va fer el 5 d’octubre a Brussel·les dins la subhasta internacional de vehicles històrics de la casa Aguttes. L’import total d’adquisició va ser de 585.348,00 €.
El vehicle adquirit és un automòbil de cursa de la marca catalana Nacional Pescara, matriculat l’any 1929, 8 cilindres, 125 CV, 3 litres de cubicatge i motor sobrealimentat per a competició.
De tots els vehicles que l’empresa va fabricar, és el més destacat des del punt de vista històric i tècnic, ja que va ser el més competitiu de la marca en curses internacionals del primer terç del segle XX i va rivalitzar amb marques com Bugatti, Alfa Romeo, Packard, Chrysler etc. Va destacar, entre altres, a les curses del Campionat d’Europa de Muntanya (1931) i al Gran Premi de Barcelona, als circuits de la Rabassada i de Montjuïc, de la mà dels pilots Enric Tort i Juan Zanelli.
Dins del patrimoni industrial i tecnològic moble de Catalunya, el Nacional Pescara adquirit és un objecte d’excepcional rellevància per la importància que va tenir a Catalunya el seu desenvolupament automobilístic i tecnològic i per la singularitat de ser l’únic exemplar sencer que es conserva arreu del món d’aquesta marca de fabricació catalana.
Nacional Pescara
Nacional Pescara és una destacada marca de fabricació d’automòbils instal·lada entre 1928 i 1934 a Barcelona. Va ser fundada per Raul Pateras, Marquès de Pescara, nascut a l’Argentina, de família italiana, amb nacionalitat francesa i instal·lat gairebé tota la seva vida a Barcelona.
Raul Pateras va ser un inversor excèntric que va participar en diferents projectes de construcció d’avions i helicòpters i en l’aplicació d’un gran nombre de patents industrials entre 1917 i 1955. Amb el seu germà Enric va crear l’any 1928, a Barcelona, amb el suport del rei Alfons XIII, la Fábrica Nacional de Automóviles Pescara, popularment Nacional Pescara. Van construir vehicles de 4, 6, 8 i fins a 16 cilindres, amb la participació de destacats dissenyadors, mecànics i enginyers de les més importants fàbriques d’automòbils d’arreu del món.
Incorporació a la col·lecció del MNACTEC
Aquest vehicle, un cop formalitzada la compra i el retorn a Catalunya, formarà part de la Col·lecció Nacional i es dipositarà al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, amb seu a Terrassa, passant a formar part de la seva important col·lecció de ciència i tecnologia.
En els propers mesos es presentarà al públic l’automòbil Nacional Pescara, que s’exhibirà en una mostra d’automòbils singulars de fabricació catalana anteriors a la Guerra Civil com Bonet, Elizalde, Hispano Suiza, David, Ricart, etc que tindrà lloc al MNACTEC a Terrassa. Aquest conjunt de vehicles s’han incorporat en els últims anys a la col·lecció del MNACTEC i el seu Sistema Territorial de museus i formen una destacada col·lecció del patrimoni cultural automobilístic català.
El MNACTEC és un museu nacional, que té per missió estudiar, interpretar, conservar, posar en valor, difondre i mostrar, de forma innovadora i participativa, la implantació i evolució dels avenços científics i tècnics, la seva aplicació industrial, i, molt especialment la seva implicació i incidència social amb una permanent visió de passat, de present i de futur.
La Col·lecció Nacional
La Col·lecció Nacional està formada pels béns culturals mobles i documentals que s’han adquirit al llarg dels anys per diferents conceptes d’ingrés a domini públic: compres directes, donacions, drets de preferent adquisició, llegats o dacions.
Per fer-ho possible, el Departament de Cultura compta amb el Fons Nacional per l’adquisició de Béns Culturals, una partida pressupostària destinada a la patrimonialització de béns mobles d’interès artístic, històric i cultural, que s’ha anat incrementant els darrers anys fins als més de 5 M€ l’any 2023.
Les adquisicions es fan amb la finalitat d’enriquir i completar les col·leccions públiques de Catalunya, i com a operació de salvaguarda del patrimoni. Aquests béns es dipositen en diferents museus del país –principalment els museus nacionals i d’interès nacional–, l’Arxiu Nacional de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, així com altres equipaments patrimonials.
Fotografia: Aguttes