Cicle de conferències “El Ferro: un patrimoni emergent”

El cicle, impulsat per la UdG i el MNACTEC, consta de 4 conferències en línia

Els Campus Patrimoni Cultural i Natural i Turisme de la Universitat de Girona promouen, conjuntament amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i l’especialista en Ferro Lluïsa Amenós, el cicle de conferències El Ferro: un patrimoni emergent, amb l’objectiu de crear un espai de reflexió i debat que contribueixi a generar atenció i un major coneixement sobre aquest patrimoni.

El ferro és un material estretament vinculat a la història de Catalunya, un país amb una gran tradició siderúrgica i metal·lúrgica. En son referents els territoris pirinencs, rics en materials ferruginosos, com per exemple la Vall Ferrera i el Ripollès amb Ripoll al capdavant (centre neuràlgic de la indústria productora i transformadora al Pirineu); les capçaleres de l’Anrnera i de la Muga –amb les fargues de Maçanet de Cabrenys i els alts forns d’Anglès, Cadamont i Sant Sebastià de la Muga; però també les grans ciutats com Barcelona, que fou i encara és el principal centre transformador i comercial del país.

Gràcies a les recerques efectuades als darrers anys, el ferro és avui per avui un patrimoni emergent, amb un gran potencial divulgatiu i de recerca, que cal posar en valor per la seva rellevància històrica, situant-lo en condicions d’igualtat respecte als altres patrimonis que integren el llegat cultural català.

Aquest és, doncs, l’objectiu principal de la jornada: contribuir a impulsar un projecte patrimonial que faci justícia al brillant paper que la nostra societat ha jugat en la història de la siderúrgia i la metal·lúrgia europea.

El cicle de conferències consta de 4 sessions en línia, que tindran lloc els dilluns 9, 16, 23 i 30 de novembre a partir de les 12h (més informació a www.udg.edu/campuspatrimoni). En el marc d’aquestes sessions, s’analitzarà l’estat de situació a Catalunya i es presentaran experiències locals i internacionals de referència pel que fa a la valorització, gestió i conservació d’aquest patrimoni, finalitzant en una taula rodona per debatre i proposar les accions de futur per tal de dotar de major protagonisme aquest patrimoni històric emblemàtic.

press-clock 4 de novembre 2020