Cada dia ha de ser 8 de març

El mNACTEC i el seu Sistema Territorial mostrem total suport a la convocatòria de vaga general per aquest dia 8 de març

El proper dijous 8 de març de 2018, coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora, diversos sindicats han convocat una vaga general per la igualtat i en contra de la bretxa salarial i de l’assetjament i la violència masclista.

Aquesta convocatòria de vaga general se suma a la campanya per la Vaga Internacional de Dones iniciada l’any 2017 i impulsada per moviments feministes de països com ara l’Argentina, Mèxic, Itàlia o els Estats Units d’Amèrica. Enguany la convocatòria incideix en més de 50 països i en tots els àmbits laborals.

Des del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i el conjunt del seu Sistema Territorial reivindiquem el paper destacat jugat per les dones en el procés d’industrialització de Catalunya. Aquesta importància del treball femení s’ha mostrat a través de les exposicions “La dona al món industrial”, “Dones, motor de revolució”, “Dones matemàtiques i dones de ciència” i a través de la creació, l’any 2015, del blog La dona al món industrial.  

En aquest sentit, manifestem el nostre total suport a la convocatòria de vaga general per aquest dia 8 de març per tal de:

  • Fer visible la necessitat de millorar les condicions laborals i aplicar les mesures corresponents per posar fi a la desigualtat laboral i a la bretxa salarial establerta des dels mateixos inicis de la industrialització, i que s’ha mantingut gairebé inalterable al llarg de més de 200 anys.
  • Fer efectiva l’aplicació dels protocols d’assetjament en l’àmbit laboral i posar-hi totes les mesures per eradicar la violència masclista.
  • Implementar mesures pressupostàries i normatives que apostin per avenços socials i en matèria de conciliació laboral.
  • Eradicar la precarietat laboral i la vulnerabilitat de la situació laboral i social a què es veuen sotmeses les dones sense garanties laborals i que no poden exercir el seu dret de vaga.
  • Introduir la necessitat d’una visió de perspectiva de gènere no solament en els museus i centres culturals de Catalunya, sinó també en tots els àmbits i sectors de l’administració pública catalana.
  • Reconèixer i valorar el paper clau i essencial que la dona ha jugat en el procés de desenvolupament econòmic, social, cultural i nacional del nostre país. D’acord amb la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, ens comprometem a promoure i realitzar, amb major intensitat, polítiques i activitats culturals que facin visibles aquestes aportacions al conjunt de la societat de forma general i al patrimoni i a la cultura científica, tècnica i industrial de Catalunya, en particular, per tal que al conjunt del Sistema Territorial del mNACTEC, des d’una visió de passat, de present i especialment de futur, cada dia sigui 8 de març.

 

Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug

Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera

Farga Palau de Ripoll

Museu del Ferrocarril de Móra la Nova

Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat

Serradora d’Àreu

Museu del Ter

Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia

La Tèrmica Roca Umbert

Museu de l’Oli de Catalunya

Museu Hidroelèctric de Capdella

Museu de la Colònia Vidal

Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat

Museu Molí Paperer de Capellades

Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret

Museu del Ferrocarril de Catalunya

Museu de les Mines de Cercs

Museu de Ceràmica “La Rajoleta”

Fassina Balanyà

Museu de Gerri de la Sal

Museu de la Tècnica de Manresa

Museu del Suro de Palafrugell

Museu de la Torneria de Torelló

Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries

press-clock 8 de març 2018