II Jornada tècnica: La restauració i conservació de patrimoni industrial, científic i tècnic

La sessió en línia vol respondre a les necessitats dels museus i dels professionals que treballen en la conservació i la restauració del patrimoni industrial, científic i tècnic

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i el seu Sistema Territorial organitzen la II Jornada tècnica “La restauració i conservació de patrimoni industrial, científic i tècnic” (en línia), per donar resposta a les necessitats dels museus i dels professionals que treballen en la conservació i la restauració del patrimoni industrial, científic i tècnic.

Aquesta segona jornada s’estructurarà en exemples pràctics de restauració, ampliats amb ponents provinents de fora de Catalunya, per tal de conèixer altres realitats i establir ponts de comunicació entre professionals. També servirà per aprofundir en els criteris d’actuació. La jornada és una oportunitat única perquè la restauració del patrimoni científic, tècnic i industrial es faci un lloc dins del món de la conservació de béns mobles i tingui visibilitat i reconeixement.

La gran acollida de la primera edició de la jornada, celebrada l’any 2019, va reafirmar la necessitat de donar-li continuïtat. A causa de la situació excepcional provocada per la Covid-19, aquesta segona edició es durà a terme de manera virtual per garantir la seguretat de tots els assistents.

La llengua principal de la jornada serà el català, i hi haurà disponible un servei de traducció simultània al castellà.

 

PROGRAMA 
 

09.30-09.45 h. Benvinguda  i  presentació  institucional, a càrrec del director de l'Agència Catalana del Patrimoi Cultural, Josep Manuel Rueda, i del director del MNACTEC, Jaume Perarnau.

09.45-10.45 h. Conferència inaugural: "Conservació de metalls en el patrimoni científic, tècnic i industrial: particularitats i estratègies d'intervenció" (ponència en castellà). Dr. Emilio Cano Díaz, científic titular d'OPI, al Departament d'Enginyeria de Superfícies, Corrosió i Durabilitat del Centro Nacional de Investigaciones Metalúrgicas (CENIM), del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).  

10.45-11.00 h. Pausa.

 

BLOC 1 | Criteris d’intervenció 

11.00-11.30 h. "Darreres intervenciones al taller del MNACTEC". Xavier Serra i Llavall, conservador-restaurador del MNACTEC.

11.30-12.00 h"Primera fase d'intervenció de la restauració d'una excavadora Bucyrus al Museu de les Mines de Cercs". Violant Bonet, conservadora-restauradora. 

12.00-12.30 h. "Els molins i el cacau. Restauració del molí de Moner Cocoa a Viladecans". Cristina Thió i Lluchi Sergi Treviño Nieva, restauradora en cap i restaurador de CHROMA Restauració del Patrimoni Arquitectònic SL. 

12.30-13.00 h. "Conservació d'un grup generador Winterthur i un motor Krupp" (ponències en castellà). Joaquina Leal Perez Chao, conservadora-restauradora del Museo Nacional de Ciencia y Tecnología-MUNCyT. 

13.00-13.30 h. "Museo de Aeronáutica y Astronáutica: exemples d'intervenció (ponència en castellà). Roberto Muñoz Martín i Carmen Riquelme Pina, cos estatal de conservadors, Museo de Aeronáutica y Astronáutica.  

 

BLOC 2 | Grans dimensions funcionalitat en objectes de transport 

16.00-16.30 h. "Restauració de la Cuco, un repte al segle XXI d'una locomotora del segle XIX". Jordi Sasplugas Deu, director del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova. 

16.30-17.00 h. "Aigua, turbina i energia. Restauració d'una turbina a Molins de Rei". Cristina Thió Lluch i Sergi Treviño Nieva, restauradora en cap i restaurador de CHROMA Restauració del Patrimoni Arquitectònic SL. 

  

BLOC 3 | Documentació i estudi 

17.00-17.30 h. "Estudis previs per a la restauració de l'hospital de cartró de la central de Capdella". Victoria Rabal i Ton Lloret, directora i conservador del Museu Molí Paperer de Capellades. 

17.30-18.00 h. "Presentació de la Política d'Intervenció del MNACTEC". Mercè Gual Via, conservadora-restauradora del MNACTEC. 

18.00-18.30 h. Cloenda. 

 

 

INSCRIPCIÓ

Oberta fins al 27 de novembre. Inscripcions tancades.

 

ORGANITZACIÓ

Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i Sistema Territorial del MNACTEC.

Vols estar al dia de les activitats divulgatives? Subscriu-te al butlletí

Tipus d'activitat: Jornada

Categoria: Recerca i divulgació

Durada: De 9.30 a 18.30 h

Preu: Gratuït

Dates:

Actualment no hi ha dates disponibles