Congrés Som Elèctrics 2021 (presencial i en línia)

Un monogràfic sobre el ferrocarril que aprofundirà en la transformació, la innovació i la sostenibilitat d'aquest transport

El dijous 21 d'octubre de 2021 tindrà lloc la sisena edició del congrés Som Elèctrics!, enguany dedicada al tema "El ferrocarril: transformació, innovació i sostenibilitat". La jornada es farà en format presencial i en línia. 

Des de la primera edició, el congrés Som Elèctrics té l’objectiu de ser un espai de debat i reflexió per posar en valor un element del passat com és l’electrificació i analitzar-ne el paper transcendental i l’impacte en la societat actual i futura.

En aquesta sisena edició, el congrés esdevé un monogràfic sobre el ferrocarril i aprofundeix en quina ha estat la seva relació històrica amb els recursos energètics i el canvi profund que està experimentant aquest model de transport que ha de tenir un paper clau en la mobilitat futura.

A Som Elèctrics 2021 s’abordaran temes com la reactivació econòmica a través del transport de mercaderies; els conflictes d’alguns traçats; les noves connexions europees; el canvi profund de les empreses ferroviàries en gestores de mobilitat; la digitalització i la liberalització en els serveis, així com els canvis tecnològics en la indústria del sector, els nous materials de fabricació i el disseny dels trens del futur.

Tots aquests temes s’emmarquen dins del compromís del transport ferroviari amb la sostenibilitat, fet que el converteix en exemple i una opció per posar en valor dins de la mobilitat actual i futura.
 

Programa 
 

9.30 h. Inauguració institucional. A càrrec de Ricard Font Hereu, Secretari General de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territorials de la Generalitat de Catalunya.

Bloc 1 | Passat, present i futur del ferrocarril

10.00 h. Què s’espera d’Europa i del ferrocarril? A càrrec de Joan Amorós, president de l’associació Ferrmed.

10.30 h. El ferrocarril i els recursos energètics, una relació històrica. A càrrec de Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC)

11.00 h. La transformació d’FGC: d’empresa ferroviària a empresa gestora de mobilitat. A càrrec de Marta Subirà, presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

11.30 h. Pausa cafè.
 

Bloc 2 | La reactivació econòmica i l’eficiència en el servei: mercaderies i viatgers

12.00 h. La reactivació econòmica i el ferrocarril: l’equilibri entre l’economia, la seguretat i la sostenibilitat. A càrrec d’Ignasi Gómez-Belinchón, cluster manager d’In-Move (Railgrup), i Eugeni Sedano, portaveu de la plataforma Mercaderies per l’interior.

12.30 h. La liberalització ferroviària. A càrrec de Sergio Barcena, director de Planificació d’operacions i de manteniment de material rodant de OUIGO.

13.00 h. El retorn dels trens nocturns. A càrrec de Karin Fest, responsable de Nou negoci ferroviari a ÖBB, i d’Eric Boisseau, president de l’associació Objectif Train de Nuit.

13.30 h. Torn de preguntes.
 

Bloc 3 | La nova mobilitat i els trens del futur: tecnologia, eficiència i disseny sostenible

16.00 h. La problemàtica del subministrament elèctric. A càrrec de Xavier Farriols, director general de negoci de Factor Energia.

16.30 h. Una immersió en l’ecodisseny, la tecnologia i la fabricació sostenible per als nous trens sense emissions. A càrrec de Jaime Borrell, director de Desenvolupament de negoci d’Espanya i Portugal d’Alstom.

17.00 h. Els nous materials en la fabricació dels trens. A càrrec d’Elena Jubete, desenvolupadora de negoci HEU a CIDETEC Surface Engineering i coordinadora del projecte Mat4Rail; de Laia Garriga, cap de Desenvolupament de Negoci del Mercat Ferroviari i Logística d'EURECAT, i de Daniel Caselles, director científic d'EURECAT.

17.30 h. El revolucionari Hyperloop d’Elon Musk. A càrrec de Luis Navarro, director d’operacions a Zeleros Hyperloop.

18.00 h. Preguntes i tancament.

 

 

Vols estar al dia de les activitats divulgatives? Subscriu-te al butlletí

Tipus d'activitat: Jornada

Categoria: Recerca i divulgació

Durada: De 9.30 h a 18.00 h

Preu: Gratuït

Dates:

Actualment no hi ha dates disponibles