Medicina

 • Preparació anatòmica de l'ull

  Número de registre: 14438
  Datació: 1882
  Forma d’ingrés: dipòsit
  Dimensions: 17 x 27 x 19 cm

  Preparació anatòmica de l'ull, en cartó pedra. Té una inscripció que diu 533 Anatomie Plastique Dr. Arzoux, 1882. 

  Procedeix com d’altres de objectes de la col·lecció de la Càtedra d'Anatomia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.

  Aquests objectes van ser emprats, en funció de la seva data de construcció o d'adquisició, des de la segona meitat del segle XIX. La seva funció principal s'inscrivia en una tradició docent que prenia els models o preparacions anatòmiques com a complement de l'estudi i l'ensenyament de l'anatomia del cos humà.

 • Armari d'electroteràpia marca PRIETO

  Número de registre: 3384
  Datació: primer quart segle XX
  ​Lloc de procedència: Barcelona
  Dimensions: 210 x 115 x 60 cm
   

  Aparell mèdic d'aplicacions elèctriques. Servia per donar corrents Faràdiques i Galvàniques, amb un cauteri associat. Era utilitzat per a malalties de tipus nerviós, paràlisi, atrofies musculars, etc.

  Inicialment una de les aplicacions més habituals de la electricitat va ser en el camp de la medicina, com per exemple a través de tractaments d’electroteràpia. Aquests tractaments van ser molt populars durant el segle XIX i s’aplicaven a un gran nombre de patologies.

 • Xeringa tipus Pravaz

  Número de registre: 15778
  Datació: c.1890
  Forma d'ingrés: dipòsit
  Dimensions: 13,3 x 6,1 x 2,8 cm

  Es tracta d'un estoig de fusta envernissada que en obrir-lo conté una xeringa de vidre i estructura metàl.lica, en què la punta està sobre cotó. També hi ha una peça de goma de color vermell i l'agulla no hi és, encara que existeix la cavitat a la caixa de fusta per col.locar-la.

  El primer model de xeringa, inventat pel metge francès Charles Gabriel Pravaz (1791-1853), va ser molt utilitzada en matèria d'anestèsia i d’alleujament del dolor amb aplicacions de morfina. A principis del segle XX s’abandonaria el recolzador de metall en forma el·líptica. És la peça a on es recolza el dit polze, per pressionar l’èmbol, la superfície externa d’aquesta peça és còncava, en forma d’el·lipsi (no s’aprecia a la fotografia).