Arts gràfiques

 • Màquina d'escriure Simplex, model 1

  Número de registre: 12862
  Datació:1904
  Precisions geogràfiques: Estats Units d'Amèrica
  Forma d’ingrés: compra
  Dimensions: 6,5 x 22 x 11,5 cm
  Pes: 420 g

  Màquina d'escriure d'índex circular. Els tipus de goma montats sota el teclat imprimien per estampació. Muntada sobre un suport de fusta.

  Les màquines Simplex van guanyar fama primerament com a joguina.

 • Màquina d'escriure Adler, model núm. 7

  Número de registre: 12832
  Datació: 1911 - ?
  Precisions geogràfiques: Alemanya
  Forma d’ingrés: compra
  Dimensions: 15 x 36,5 x 37,5 cm
  Pes: 10,08 kg

  Màquina escriure de teclat i escriptura visible. Disposa d’un sistema d’impressió frontal (front strike). Té un teclat qwerty de tres fileres.

  Va ser el primer model pròpiament d'Adler i la seva producció va començar al 1900. Adler Fahrradwerke Heinrich Kleyer AG va ser fundada el 1880 per Heinrich Kleyer.

 • Màquina d'escriure Optima Büromaschinenwerk, model Bambino

  Número de registre: 12836
  Datació:1954 - ?
  Precisions geogràfiques: Alemanya
  Forma d’ingrés: compra
  Dimensions: 9,5 x 27,5 x 24,5 cm
  Pes: 2,42 kg

  La Bambino era una màquina d’escriure d’índex, sense teclat, fabricada a Alemanya durant la dècada de 1950. Es tractava d’una màquina de joguet dirigida al públic infantil; per aquesta raó el seu funcionament era molt senzill: una plantilla amb tres línies de caràcters, -minúscules, majúscules i els números- una palanca per escollir aquests caràcters i la impressió anava a càrrec d’una roda impressora. Amb només tres botons situats a la part esquerra de la màquina (verd, negre i vermell) s’accionaven totes les funcions. Els fabricants de la Bambino van agafar com a model una antiga màquina d’índex anomenada Gundka, fabricada a Alemanya el 1924. Els principis del funcionament eren els mateixos.

  La Bambino era una màquina fabricada amb baquelita -resina de fenol-, aquest tipus de plàstic era termostable, fàcil de manipular en altes temperatures però, quan es refredava, es convertia en un material dur i sòlid. Aquesta màquina es va fabricar en diversos colors: vermell, verd, vermell fosc i blau, i es va comercialitzar a tot Europa.

 • Màquina d'escriure portàtil Blickensderfer / Model núm. 7

  Número de registre: 7383
  Datació: 1897
  Forma d’ingrés: llegat
  Dimensions: 16,7 x 33,5 x 28,5 cm
  Pes: 5,1 kg

  Màquina d'escriure portàtil BLICKENSDERFER, model núm. 7, de petites dimensions, té el teclat de 3 fileres amb tecles negres i rodeta central davant el carro que conté els tipus i la tinta que, en pitjar la tecla desitjada, roda i imprimeix el text.

  Es presenta fixada a una superfície que alhora és la base de la caixa de fusta que serveix per a transportar-la.

  George C. Blickensderfer (1850-1917) va començar a dissenyar les màquines d’escriure que duien el seu cognom l’any 1893. La principal característica de les Blickensdefer va ser la seva portabilitat, lleugeresa (amb només 250 peces), facilitat de transport i preu a l’alçada de totes les butxaques. El disseny del seu teclat es basava principalment a col·locar les lletres més utilitzades a l'última filera (DHIATENSOR) per tal d’augmentar l’eficiència. Els tipus estaven situats a una roda central, davant del carro, que girava segons la lletra que es pitjava.

 • Màquina d'escriure Bar-lock / Royal Bar-lock núm. 6

  Número de registre: 7497
  Datació: 1896
  Precisions geogràfiques: Anglaterra
  Forma d’ingrés: compra
  Pes: 11,86 kg

  Màquina d'escriure marca Bar-lock, model Royal Bar-lock (anomenat també Columbia Bar-lock). És un disseny de traç cap a baix amb un teclat complet i un xassís central daurat que cobreix tot l’arc de lletres que són de tipus vertical. Precisament el nom de la màquina tenia el seu origen en el sistema de protecció frontal que incorporava per impedir el desplaçament de les barres portatipus al accionar-se. Destaca també pel seu doble teclat (per a majúscules i minúscules) i la seva ornamentació en la part central de la màquina.