El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha incorporat a les seves col·leccions l'anunci mural de Limpiacristales Netol dels anys 60 aparegut al número 63 del carrer de la Font Vella de Terrassa. Avui el director del MNACTEC, Jaume Perarnau, i el propietari de l’edifici on es troba l’anunci, Miguel Angel Salazar, han signat el conveni de donació de l’element publicitari, que passa a ser propietat del MNACTEC. L'anunci es restaurarà in situ i es mantindrà a l'espai públic de Terrassa.
Durant aquest 2022, el Museu iniciarà la primera fase de consolidació de l'anunci per evitar-ne una major degradació i, a continuació, es durà a terme la segona fase d’efectiva restauració de l’element.
L’acord signat preveu la donació de l’anunci en ple domini per al MNACTEC, que es compromet a integrar aquest objecte a les seves col·leccions; posar-lo a disposició dels investigadors i del públic en general; mantenir-lo en les condicions de seguretat i conservació que garanteixin la seva preservació, i identificar la procedència de l’objecte en els rètols informatius.
Per la seva banda, la propietat es compromet a mantenir l’emplaçament d’aquest objecte en el seu lloc original per un període de 5 anys renovable, sense possibilitat d’intervenció directa i garantint-ne un perímetre de protecció; acceptar que l’objecte es podrà traslladar a les dependències del MNACTEC si hi ha circumstàncies de protecció o tècniques que així ho requereixin, i facilitar l’accés a l’objecte per a les tasques regulars de conservació preventiva i/o restauració.
Aquesta fórmula de propietat de l’objecte per part del Museu amb manteniment en l'espai públic és un sistema museològic innovador que ja s'ha utilitzat en el cas d'altres peces de museu en entorns urbans.
El mes de juliol passat, es van reunir l'Ajuntament de Terrassa, el MNACTEC i el propietari per mirar de trobar una solució conjunta per conservar l'anunci, que finalment s’ha fet a dues bandes entre la propietat i el MNACTEC.
Un testimoni de la publicitat mural del segle XX
L’anunci de Limpiacristales Netol, probablement pintat als anys 60 del segle XX, té unes mides de 6 metres d’amplada per 3 metres d’alçada, aproximadament, i està fet amb tècnica manual a base de pintura industrial. L’estat de conservació de l’anunci és dolent i caldrà aplicar processos de consolidació i estabilització tant de la capa de suport com de la policromia. El Museu està estudiant actualment opcions diverses per dur a terme aquests tractaments amb restauradors especialitzats.
En relació al seu valor patrimonial, l’anunci és un testimoni valuós de la publicitat mural que es feia a les ciutats durant la primera meitat del segle XX, un tipus de publicitat comercial urbana avui desapareguda en la majoria de les ciutats catalanes.
L’empresa Netol va ser fundada l’any 1916 pels empresaris catalans Josep Fresneda i Alfons Loran, i va tancar a la dècada de 1990. Va ser una marca molt popular, que va tenir com a producte estrella l’abrillantador de metalls, però també va fabricar altres productes d’adrogueria com pols i granulats per netejar marbres, porcellanes i terres, així com netejavidres, insecticides, desembussadors, ambientadors, etc.
La imatge publicitària del majordom amb grans galtes, dissenyada cap a 1919 i inspirada en un personatge publicitari anglès de finals del segle XIX, va esdevenir la imatge icònica de la marca i és un dels segells més emblemàtics de la història de la publicitat.
Les campanyes publicitàries de Netol van incloure anuncis de pintura mural arreu de l’Estat, així com anuncis de llauna litografiada, anuncis als tramvies, reproduccions a mida natural en cartró del famós majordom a les entrades de botigues o també termòmetres publicitaris en ferro esmaltat.
Posada en valor del patrimoni de la societat industrial
L'adquisició de l'anunci per part del MNACTEC forma part d'una de les línies estratègiques d'actuació del Museu que se centra en posar en valor i protegir el patrimoni de la societat industrial que es troba en ciutats i pobles de Catalunya.
Dins d'aquesta mateixa línia, el MNACTEC va iniciar l'any 2017 Museu al carrer, un projecte de participació ciutadana per inventariar, georeferenciar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als pobles i ciutats de Catalunya. La iniciativa recopila fotografies i informació dels elements identificatius i corporatius de la societat industrial (s. XIX - 1980) que encara es conserven als carrers i paisatges de Catalunya, en cinc àmbits temàtics: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç; el lleure, i les ciències aplicades.
Actualment el projecte compta amb més de 1.700 elements inventariats per 260 col·laboradors. La segona part del projecte Museu al carrer, que s’iniciarà aquest 2022, consisteix en valorar quins dels elements d’arreu de Catalunya recollits al projecte són els més destacats i singulars per protegir-los i, si cal, catalogar-los.