Presentació del llibre 'Els diaris de Foment. Premsa industrial al segle XIX'

L’obra aporta una visió de la influència industrial en la configuració de la premsa de l’època

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) presentarà el proper dijous 28 de novembre l’obra Els diaris de Foment. Premsa industrial al segle XIX, de Xavier Martí i Ylla.

A l’acte hi intervindran l’historiador i periodista Xavier Martí i Ylla, i el periodista i Doctor en Ciències de la Informació Josep Maria Casasús i Guri.

Els diaris de Foment. Premsa industrial al segle XIX aporta una visió fins ara inèdita en la historiografia del nostre país: la influència de les organitzacions industrialistes en la configuració de la premsa d’aquell temps. La necessitat dels fabricants catalans d’influir en els diferents govern de l’Estat els va portar a crear diaris, tant a Barcelona com a Madrid, o a adquirir-ne dels que ja estaven en circulació. El procés per a la creació o per a l’adquisició de capçaleres és el que aquí es mostra.

El Corresponsal, El Bien Público, El Protector del Pueblo, El Fomento de la Producción i Diario de Cataluña són alguns dels periòdics que les classes dominants catalanes pretenien utilitzar per actuar com a lobby davant del govern espanyol. En uns anys de formació de la premsa moderna, quan es confonien “escriptors públics” (com aleshores s’anomenaven i s’autoanomenaven els periodistes) i polítics, els industrials van comptar amb un estol d’intel·lectuals que els nodrien de prou arguments per mantenir batalla durant bona part d’aquell segle.

Do you want to receive updates on information activities? Subscribe

Activity type:

Category: Research & dissemination

Duration: 1 hora

Price: Gratuït

Dates:

Thursday 28 November 2019 - 18.30

Bookings
I agree that the Catalan Cultural Heritage Agency, a public-law entity dependent on the Department of Culture which manages the National Science and Technology Museum of Catalonia (mNACTEC) may process my data in order to send communications regarding my query according to the Privacy policy