Els grans canvis en el món de la producció després de la Segona Guerra Mundial van provocar que les fàbriques i altres centres productius creats a l’era industrial quedessin obsolets. No van canviar únicament les formes de producció, sinó també tota la societat. Els grans canvis també van afectar el món patrimonial i els museus, que es van vincular més estretament amb la societat. A finals dels anys 1960, a Anglaterra, va aparèixer un nou model de patrimoni cultural: el patrimoni industrial.
La complexitat de conservar, estudiar, interpretar i difondre aquest patrimoni industrial va fer necessari articular territoris més grans on es posessin en valor els diversos actors i processos industrials. Així, a partir dels anys 1980, diverses regions i territoris d’Europa van crear xarxes temàtiques de patrimoni industrial.
En aquest simposi, a partir de l’exemple internacionalment reconegut del Sistema Territorial del mNACTEC, s’han seleccionat i convidat set xarxes temàtiques del patrimoni industrial europeu. Malgrat tenir la mateixa finalitat i objectius, aquestes xarxes s’organitzen de manera diversa i la sessió permetrà conèixer de primera mà com funcionen aquestes formes d’organització museística transversal que continuen sent unes de les més dinàmiques i innovadores arreu del món.
Hi haurà servei de traducció simultània anglès-català i català-anglès.
Places limitades.
08.45 - 09.15h
Lliurament d’acreditacions
09.15 - 10h
Obertura del simposi, a càrrec del director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Jaume Perarnau.
Conferència inaugural “Visió i desenvolupament del Sistema Territorial del mNACTEC”
Eusebi Casanelles, enginyer industrial i director del mNACTEC del 1983 al 2013
És enginyer Industrial, va estudiar Ciències Socials a Barcelona i Medi Ambient a Indiana University. Va ser el primer director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, des d’on va desenvolupar el Sistema Territorial del mNACTEC, una xarxa de 28 museus i espais patrimonials que expliquen el procés i la història de la industrialització de Catalunya. Va ser president de “The International Commission for the Conservation of the Industrial Heritage” (2000-2009). Actualment és vicepresident del Museu de la Colònia Vidal.
10 - 10.45h
“The Museum of Science and Industry and the Science Museum Group”
Sally MacDonald, directora del Museum of Science and Industry a Manchester (Anglaterra)
El 2014 es va incorporar com a directora al Museum of Science and Industry de Manchester, provinent de la University College London (UCL), on va dirigir els museus de la universitat i programes de participació pública. Prèviament, havia desenvolupat tasques de direcció i conservació en diversos museus de Londres. A Croydon va impulsar, des de zero, un servei de museus que ha estat molt premiat.
10.45h - 11.15h
Pausa-cafè
11.15h - 12h
"An integrated approach to the conservation, study and valorisation of technical heritage: the case of the Museum Network of the Piraeus Cultural Foundation"
Elia Vlachou, museòloga i gestora cultural. Greek Steam Institute (Grècia)
Arqueòloga especialitzada en patrimoni industrial. Ha treballat com a museòloga en galeries d'art i al Ministeri de Cultura Hel·lènica. Cap del Departament de Museus de la Fundació Cultural Pireu Grup del Banc (PIOP) des de 2077, ha coordinat projectes europeus i nombroses exposicions temporals, programes educatius i activitats culturals. És cofundadora de l'Institut Grec del Vapor, dedicat a la preservació i valorització del patrimoni industrial de Grècia.
12h - 12.45h
“Networks of industrial Heritage Sites And Museums in the Rhein-Ruhr-Area in Germany"
Walter Hauser, director de LVR-Industriemuseums. Rheinisches Landesmuseum für Industrie (Alemanya)
Doctorat en Història de la Ciència. Ha treballat en diverses exposicions i museus, com el Deutsches Museum de Munic, l’exposició universal Expo2000 de Hannover, el Heinz Nixdorf MuseumsForum (HNF) i l’Internationale Bauausstellung IBA Emscher Park, a Essen. Des del 2009 és director del LVR-Industriemuseum (Rhenish Industrial Museum), una xarxa de set museus industrials de Renània.
12.45h - 13.15h
"The Industrial Heritage Trail in the Ruhr and its aim for Regional Development”
Marion Steiner, Route of the Ruhr (Alemanya)
Geògrafa cultural especialitzada en interpretació del patrimoni industrial. Ha col·laborat en la candidatura de Bassin Minier du Nord-Pas de Calais a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Ha estat coordinadora del Centre de Berlín per al Patrimoni Industrial (2011-2015) i, des de 2016, és al capdavant de les xarxes de patrimoni industrial de l'Associació Regional del Ruhr.
13.15-13.45h
Torn de preguntes
13.45-15.45h
Dinar (lliure)
15.45h - 16.30h
“Creating a network of industrial museums, Silesian experiences”
Piotr Gerber, president de la Foundation for the Preservation of Industrial Heritage Silesians Museums (Polònia)
Arquitecte i historiador especialista en patrimoni arquitectònic industrial i patrimoni tècnic. Fundador del Museu de la Indústria i del Ferrocarril de Silèsia (2004) i de la Fundació per a la Protecció del Patrimoni Industrial de Silèsia (2007), des d’on ha contribuït a salvar i convertir equipaments industrials en museus. Un dels seus objectius es construir un sistema de museus que representi les principals indústries de Silèsia. És autor d’una extensa bibliografia especialitzada.
16.30h - 17.15h
"Un exemple de réseau: les musées des techniques et cultures comtoises"
Philippe Mairot, Conservador en cap del patrimoni, investigador de l’inventari del patrimoni i reconegut especialista en ecomuseus Musées des techniques et cultures comtoises (França).
Va fundar i presidir la federació francesa d’ecomuseus i museus de societat (1988-1995). Va dirigir l’Ecomusée Nord-Dauphiné (1985-1988) i la xarxa de “Musées des techniques et cultures comtoises” (1988-2010), a França. Ha realitzat diverses exposicions sobre cultura tècnica i patrimoni etnològic i industrial. Professor associat a la Universitat Paris 1 Panthéon - Sorbonne (1994-2006), ha ensenyat museologia i patrimoni a França i a l’estranger.
17.15h - 17.45h
Torn de preguntes i cloenda
18h - 19h
Inauguració de l’exposició itinerant “Indústria. Territori. Identitat. La Ruta del patrimoni industrial del Ruhr visita Catalunya”