Conferència "La capacitat empresarial, factor decisiu de la industrialització de Catalunya"

A càrrec de Jordi Maluquer de Motes, catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques

La industrialització de Catalunya, amb uns inicis molt avançats en el temps, no pot ésser explicada per l'abundància de recursos naturals del territori, com a d'altres casos dins i fora d'Europa. Tampoc no va ésser promoguda i dirigida per una banca d'inversió inexistent o per les administracions públiques, com en molts altres models de països avançats. De recursos naturals, ben pocs. De suport de l'Estat, pràcticament cap; més aviat, se li han posat tota mena d'obstacles. L'únic factor present des del primer moment, i molt actiu des del segle XVIII fins al segle XXI, és el teixit empresarial. La sola riquesa de Catalunya en el curs del creixement econòmic modern és la que representen els seus homes.

La conferència anirà a càrrec de Jordi Maluquer de Motes, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques a la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'activitat s'inclou en el cicle de conferències "Singularitats de la industrialització de Catalunya", organitzat conjuntament pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i Òmnium Cultural Terrassa. El cicle vol fer especial èmfasi en aquelles singularitats del procés d'industrialització de Catalunya que, volgudament o per casualitat, han forjat una manera de fer, pensar i treballar en la societat catalana que es diferencia socialment i políticament d’altres zones geogràficament properes. Els ponents abordaran temes com ara l’origen del procés d’industrialització, el fenomen de les colònies industrials, el paper i la capacitat de la burgesia empresarial, la classe obrera, etc. En definitiva, el cicle analitzarà la societat industrial catalana de final del segle XIX i principi del segle XX.

Do you want to receive updates on information activities? Subscribe

Activity type: Conference

Category: Research & dissemination

Duration: 1 hora

Price: Gratuït

Dates:

No dates availables