Congrés Som Elèctrics 2023

Enguany la jornada se centrarà en l'emergència climàtica i els límits planetaris

El dijous 30 de novembre tindrà lloc la vuitena edició del Congrés Som elèctrics! enguany centrada en la comunitat científica i que, coincidint amb la celebració de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a Dubai, abordarà com s’han sobrepassat alguns límits al nostre planeta i quin és l’estat de l’emergència climàtica actual.

L’any 2009, al Centre de Resiliència d’Estocolm, 28 científics liderats per Johan Rockström van definir els nou límits planetaris, unes línies vermelles que no s’han de creuar per mantenir una distància segura amb els punts d’inflexió catastròfics. Aquests nous límits planetaris són: els límits de la terra, la destrucció de la capa d’ozó, el canvi climàtic, la destrucció de la biosfera, la contaminació química, l’acidificació dels oceans, els cicles de fòsfor i nitrogen, el consum d’aigua dolça i els aerosols atmosfèrics.

Els límits que indiquen la capacitat de mantenir un planeta saludable estan compromesos, però fins a quin punt?

 

PROGRAMA

09.30 h | Inauguració

10.00 h | Els límits planetaris i la humanitat. Anàlisi general, en quin punt ens trobem i la integritat de la biosfera. A càrrec de David Nogúes-Bravo, macroecòleg i professor de la Universitat de Copenhaguen.

10.30 h | Els límits de l'ús de l'aigua al territori i les costes. El paper dels centres de resiliència climàtica. A càrrec de Carles Ibáñez, director científic del Centre de Resiliència Climàtica i director de l’Àrea Climàtica d’Eurecat.

11.00 h | Pausa cafè

11.30 h | COP28: Limitar els combustibles fòssils o sobrepassar els límits climàtics. A càrrec de José Luis Garcia Ortega, responsable de l’àrea de Canvi Climàtic de Greenpeace.

12.00 h | Els límits urbanístics. Planificació urbanística de les ciutats davant el canvi climàtic. A càrrec de Joan López Redondo, doctor en geografia, investigador, professor associat i membre del GURB a la UAB. Forma part del servei de redacció del pla Director Urbanístic de l’AMB.

12.30 h | Els límits de les emissions de gasos a l'atmosfera. Descarbonització a Catalunya. A càrrec de Frederic Ximeno, biòleg i planificador ambiental i urbà. Membre del Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic al Parlament de Catalunya.

13.00 h | Els límits (no físics) de la tecnologia i l'energia per resoldre l'emergència climàtica. Tecnosfera: Quo vadis? A càrrec de Pedro Gómez Romer, químic, professor d’investigació del CSIC, líder del grup Neo-Energy en l’ICN2., divulgador i referent internacional en bateries i emmagatzemat d’energia.

13.30 h | Preguntes, conclusions i cloenda

 

Per assistir al congrés s'ha de fer reserva prèvia a través del formulari del web

Do you want to receive updates on information activities? Subscribe

Activity type: Jornada

Category: Research & dissemination

Duration: De 9.30 a 14.00 hores

Price: Gratuït

Dates:

No dates availables