Conferència "Les colònies industrials, un model econòmic i social únic i singular a Europa"

A càrrec de Rosa Serra i Rotés, historiadora

Les colònies industrials són conjunts industrials situats en zones rurals que a Catalunya es van construir entre mitjan s.XIX i fins mitjan s.XX. Tot i que les tèxtils són les més nombroses i conegudes, hi ha colònies industrials de diferents tipus, segons l’activitat econòmica que duen a terme: tèxtils, mineres, metal·lúrgiques, químiques, i agrícoles. Es tracta d’un model econòmic i social únic a Europa especialment perquè ha esdevingut el motor de la industrialització i també del seu procés d’urbanització, molt especialment a les conques fluvials del Llobregat i del Ter, on se'n localitza la major concentració.

La conferència anirà a càrrec de Rosa Serra i Rotés, historiadora i coordinadora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona.

L'activitat s'inclou en el cicle de conferències "Singularitats de la industrialització de Catalunya", organitzat conjuntament pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i Òmnium Cultural Terrassa. El cicle vol fer especial èmfasi en aquelles singularitats del procés d'industrialització de Catalunya que, volgudament o per casualitat, han forjat una manera de fer, pensar i treballar en la societat catalana que es diferencia socialment i políticament d’altres zones geogràficament properes. Els ponents abordaran temes com ara l’origen del procés d’industrialització, el fenomen de les colònies industrials, el paper i la capacitat de la burgesia empresarial, la classe obrera, etc. En definitiva, el cicle analitzarà la societat industrial catalana de final del segle XIX i principi del segle XX.

Do you want to receive updates on information activities? Subscribe

Activity type: Conference

Category: Research & dissemination

Duration: 1 hora

Price: Gratuït

Dates:

No dates availables