PLACES EXHAURIDES
La industrialització de Catalunya en el segle XIX no es pot explicar sense tenir en consideració la dinàmica productiva en molts fronts que es va generar en el segle XVIII, en el que hi participaven amplis sectors del país, tant del món rural com urbà, amb una capacitat de vendre al mercat espanyol i al mercat americà, i amb una capacitat d'iniciativa per part de molts individus que eren capaços d'aprofitar les oportunitats que es presentaven. El pas cap el cotó serà una iniciativa més d'aquestes capacitats.
La conferència anirà a càrrec de Llorenç Ferrer i Alòs, catedràtic d’Història Contemporània a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.
L'activitat s'inclou en el cicle de conferències "Singularitats de la industrialització de Catalunya", organitzat conjuntament pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i Òmnium Cultural Terrassa. El cicle vol fer especial èmfasi en aquelles singularitats del procés d'industrialització de Catalunya que, volgudament o per casualitat, han forjat una manera de fer, pensar i treballar en la societat catalana que es diferencia socialment i políticament d’altres zones geogràficament properes. Els ponents abordaran temes com ara l’origen del procés d’industrialització, el fenomen de les colònies industrials, el paper i la capacitat de la burgesia empresarial, la classe obrera, etc. En definitiva, el cicle analitzarà la societat industrial catalana de final del segle XIX i principi del segle XX.