Jornada tècnica: Patrimoni i indústria del vidre a Catalunya

Un debat sobre la producció del vidre industrial i les seves aplicacions

Organitza
Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).

Col·labora
Grup de Recerca de Cervelló.

Lloc
MNACTEC (Rambla d’Ègara, 270. Terrassa). Com arribar-hi.

Públic destinatari
Professionals de museus, professionals del patrimoni cultural, professionals i estudiosos del sector del vidre, estudiosos del patrimoni industrial i públic general.

Presentació
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) organitza, conjuntament amb diferents entitats de recerca de la història del vidre, la jornada tècnica “Patrimoni i indústria del vidre a Catalunya”. Aquesta sessió vol esdevenir un punt de trobada dels especialistes dels museus, del patrimoni i dels professionals que estudien, conserven, restauren, posen en valor i treballen els diferents àmbits i processos de la fabricació industrial del vidre.

L’objectiu de la jornada és donar a conèixer la significació econòmica i social d’aquesta indústria al nostre país i inclourà ponències sobre el seu present i el seu futur, així com processos viscuts en poblacions de forta tradició vidriera. La sessió permetrà posar a debat la importància de la indústria del vidre en el marc del conjunt de la ciència i de la tècnica a Catalunya.

 

Programa

09.00 h | Lliurament d’acreditacions.

09.30 h | Benvinguda i presentació institucional. A càrrec de la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández i el director del MNACTEC, Jaume Perarnau.

09.45 h | Situació actual del sector del vidre a Catalunya​. A càrrec de Belén Tascón, responsable de Programació de l’Àrea d’Anàlisi Estratègica de la Direcció General d’Indústria.

10.30 h | Pausa cafè.

11.00 h | Antecedents de la producció industrial de vidre: gots i flascons de Bohèmia dels segles XVIII i XIX i la seva presència a Catalunya. A càrrec de Jordi Carreras, llicenciat en Història de l’art per la Universitat de Barcelona, estudiós d’arts decoratives i autor del llibre El vidre català.

11.45 h | El vidre a Cervelló. A càrrec de Josep Llurba i d’Èric Gómez, del Grup de Recerca de Cervelló, autors del llibre El vidre a Cervelló.

12.30 h | Vidre trencat: cent anys de forns de vidre a Cornellà de Llobregat. A càrrec d’Ignasi Doñate, advocat i autor del llibre amb el mateix títol.

13.15 h | La indústria del vidre a Mataró. A càrrec de Mercè Calpe i de Víctor Ligos, membres de l’Associació de Vidre Bufat Mataroní, autors del llibre La producció vidriera al Maresme.

14.00 h | Dinar lliure.

16.00 h | Una trajectòria industrial desapareguda: el cristall i el vidre a Badalona (1866-2015). A càrrec de Jordi Albaladejo, autor del llibre Inicis d’un sindicalista llibertari, 1905-1920).

16.45 h | Presentació del Museu del Vidre de Vimbodí i Poblet. A càrrec de Joan Canela i Roger Estudillo, alcalde i tinent d'alcalde de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet.

17.30 h | El futur de la indústria de vidre a Europa: el cas de la perfumeria. A càrrec de Vicenç Pedret, fabricant de vidre en actiu.

18.15 h | Cloenda de la jornada.

 

Inscripcions
Per inscriure’s a la jornada, cal:

  1. Omplir aquest formulari. 
  2. Fer el pagament de 5 euros per transferència bancària al número de compte de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural (Entitat bancària: Caixabank, S.A. "LA CAIXA" CC/IBAN: IBAN ES23 2100 5000 5102 0008 8845), indicant al concepte “Jornada vidre” i nom i cognoms de la persona inscrita,
  3. Enviar el justificant de pagament a info.mnactec@gencat.cat.

La inscripció no tindrà validesa si el pagament no s’efectua abans de l’inici de la jornada.

 

Vous voulez être au courant des activités de diffusion ? Se souscrire

Type d'activité:

Catégorie: Recherche et divulgation

Durée: De 9.00 a 18.30 h

Prix: 5 €

Dates:

No dates availables