Tancar menú

Els museus del Sistema generen 2,14€ per cada euro invertit per l'Administració pública

Les dades provenen de l’Estudi de l’impacte econòmic dels museus del Sistema elaborat per ESADE

Els museus del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) han generat 2,14 euros per cada euro d’inversió per part de l’Administració pública l’any 2017. Els efectes vinculats d’impacte econòmic generats per aquests museus durant el 2017 corresponen principalment a despeses en hostaleria (49%), transport (42%) i comerç (9%).

Pel que fa a l’ocupació, l’informe conclou que l’activitat generada pels museus del Sistema Territorial del mNACTEC el 2017 equival a 254 llocs de treball (equiparables).

Aquestes dades provenen de l’Estudi de l’impacte econòmic dels museus del Sistema Territorial del mNACTEC, elaborat per ESADE - Grup de recerca en Gestió d’Empreses Turístiques (GRUGET), que ha analitzat 17 dels 26 museus del Sistema Territorial. Aquest informe és la continuació d’un altre estudi que es va dur a terme l’any 2016 i que recollia l’impacte del mNACTEC en la seva zona d’influència.

En xifres globals, l’import que l’Administració va dedicar l’any 2017 a les inversions i la despesa corrent dels 17 museus del Sistema Territorial del mNACTEC analitzats a l’estudi va ser de 6.236.782 euros. Aquesta inversió pública en els museus ha generat en el territori un impacte econòmic de 13.368.000 euros.

26 museus per descobrir la industrialització a Catalunya

El Sistema Territorial del mNACTEC és una xarxa de 26 centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya mitjançant les seves col·leccions, les seves exposicions i  la museïtzació in situ de les diferents activitats productives que han existit.

Actualment formen part del Sistema Territorial els museus següents:

  • Alt Pirineu i Aran: Museu Hidroelèctric de Capdella, Museu de Gerri de la Sal i Serradora d’Àreu.
  • Barcelona: mNACTEC, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, Museu “La Rajoleta” d’Esplugues de Llobregat, Museu del Ferrocarril de Calalunya de Vilanova i la Geltrú i La Tèrmica Roca Umbert de Granollers.
  • Catalunya Central: Museu Molí Paperer de Capellades, Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Museu del Ter (Manlleu), Museu de la Tècnica de Manresa, Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, Museu de les Mines de Cercs, Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig, Museu de la Torneria (Torelló) i Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona.
  • Girona: Museu del Suro de Palafrugell, Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret de Sils i Farga Palau de Ripoll.
  • Lleida: Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega i Museu de l’Oli de Catalunya de la Granadella.
  • Tarragona: Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat i Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí.
  • Terres de l’Ebre: Museu del Ferrocarril a Móra la Nova.

 

Més informació

Web del Sistema Territorial del mNACTEC

 

alt.press-clock  5 décembre 2018