The MNACTEC will be closed for construction from October 20, 2025 to June 30, 2026.
We will continue to be active with activities for educational centers, online resources, MNACTEC Bus and social networks!
Els propers 31 de març i 1 d'abril, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) celebrarà la jornada tècnica “El suro i el cava. Recursos, tècniques i vinculacions”, que resseguirà el llegat de la indústria surera i del cava a Catalunya. Organitzada pel mNACTEC, el Museu del Suro de Palafrugell i Emovins, la jornada compta amb la col·laboració de l’Institut Català del Suro, l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i Caves Recaredo.
Els participants es poden inscriure a la jornada tècnica, que tindrà lloc el 31 de març; a la sortida per visitar el patrimoni surer del Baix Empordà, que es farà l'1 d'abril, o bé a totes dues activitats.
La jornada tècnica té com a objectiu oferir un recorregut pels recursos, les tècniques i les vinculacions de la indústria surera i del cava a Catalunya. La sessió farà especial èmfasi en la relació entre els surers catalans i els fabricants de xampany francesos (regió Champagne-Ardenne) i com aquests surers catalans, per contacte i relació amb França, van propiciar la introducció del cava a Catalunya. La jornada tècnica es completarà amb una segona sessió, el dia 1 d’abril, en què s’oferirà una visita pel patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès.
Continguts de la Jornada
31 DE MARÇ - JORNADA TÈCNICA al mNACTEC. Es dividirà en quatre blocs temàtics, taula rodona i per finalitzar un tast de caves.
Blocs temàtics:
- “El mercat francès del suro català. El cas del xampany”: conferències a càrrec de Gràcia Dorel-Ferré, Denis McKee i Josep Espadalé i Rabellí.
- “Importar tecnologies: el xampany a Catalunya”: conferències a càrrec de Joan Soler i Jiménez, Jordi Melendo García.
- “De què parlem? Terminologies i tecnologies": conferències a càrrec d'Àngel Garcia i Petit i Joan Puig i Castro.
- “L’impacte d’una activitat industrial”: conferències a càrrec de Ton Mata i Moliner i Rafel Nadal i Farreras.
Taula rodona: “El llegat del suro: el sentit d’un patrimoni específic” sobre l’evolució tecnològica i incidència social d’aquesta indústria.
Es clourà amb un tast amb un tast de caves, escumosos i xampany, a càrrec de Jordi Melendo, que complementarà amb històries i anècdotes. Es tastaran dos escumosos ancestrals, Taïka de Raül Bobet i Blanc de Blancs de Gaillac; el cava Terrers 2009 de Recaredo i un prosecco de Mamafiore
1 D'ABRIL - SORTIDA pel patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès.
La segona jornada permetrà conèixer el procés de transformació del suro i la fabricació de taps de cava a la zona. La sortida inclourà una visita a l’empresa de taps Francisco Oller, de Cassà de la Selva; una passejada per una sureda al terme de Romanyà de la Selva, i una visita guiada al Museu del Suro de Palafrugell.
Es poden fer reserves a través d'aquest formulari.