La filatura de carda

La filatura de carda rep el nom de l’antic procés manual en què s’utilitzaven cards per desenredar i estirar les fibres de llana. Era un procés molt pesat però fonamental per a l’obtenció d’un bon fil.

  • Cards
     
    Cards

D’aquí ve la dita “Uns s’enduen la fama i d’altres carden la llana”. Ve a dir que els teixidors obtenen la tela final i gràcies a la seva feina obtenen el reconeixement, però qui ha fet la feina imprescindible i dura són els cardaires.

La filatura de carda comença amb l’obridora o llop que ha d’esponjar la llana procedent del rentat que ha quedat enfeltrada i compactada. Tot seguit passa a la carda obridora que amb un sistema de cilindres amb pues converteixen els flocs de llana en un vel o napa prim en el qual les fibres s’han estirat i situat en paral•lel. A continuació el vel passa a la carda repassadora que segueix estirant i orientant les fibres, aprimant el vel. Finalment la carda metxera procedeix a separar el vel en diferents metxes i bobinar-les per passar-les a la contínua de filar.

Procés de la filatura de carda
MNACTECDepartament d'Educació de la Generalitat de CatalunyaDepartament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la  Generalitat de CatalunyaUniversitat Politècnica de Catalunya Barcelona TechAPTC