El tèxtil avui

És obvi que el sector tèxtil avui, un segle després del naixement del vapor Aymerich, Amat i Jover, ha canviat radicalment, així com l’estructura social i econòmica del nostre país.

Ell sector tèxtil ha evolucionat en diverses línies relacionades entre sí que cal tenir presents per tal d’entendre globalment en quin moment està.

El factor empresarial i comercial

El sector tèxtil a Catalunya ha sofert un retrocés important pel que fa als llocs de treballs i l’estructura productiva. Moltes són les empreses han tancat –les dedicades específicament al procés tèxtil i d’altres auxiliars com les de construcció de maquinària-. Els tancaments han comportat una gran destrucció de llocs de treball que ha estat importantíssima i segueix amenaçant actualment. La tecnologia i les estratègies empresarials d’aquest sector estan canviat contínuament per anar-se adaptant a la nova situació que representa la globalització.

Aquesta situació canviant ve motivada per molts factors, un dels més importants és el del cost de la mà d’obra. El cost mitjà de l’hora de manufactura, segons dades de l’any 2006, a Catalunya, està sobre els 12 €, al Marroc a 6 € i a la Xina, 0,5 € [Javier Vello. Els reptes del sector tèxtil i de la confecció. Informe anual 2006. COPCA. Pàg. 158. Veure informe]

 • Made in Pakistan

  Made in Pakistan.

  Televisió de Catalunya

  30 minuts - 17/02/2008

És obvi que aquesta diferència de preu és el resultat de la regulació del mercat de treball que tenim a l’entorn europeu en què les treballadores i els treballadors tenen unes garanties laborals dels seus drets i en els altres països això no és així, fet que repercuteix en els costos finals dels productes.

Davant d’aquesta situació, la competència de preus és molt forta i moltes empreses han de tancar o bé traslladar la producció que ocupa més mà d’obra a aquesta països, és el fenomen que s’anomena deslocalització. Només els productes amb un valor afegit molt gran i amb uns nivells de qualitat o tecnicitat elevats poden seguir elaborant-se aquí. Una estratègia empresarial que apliquen les principals empreses comercialitzadores de productes tèxtils, i molt conegudes de tots, és la ràpida resposta segons la resposta dels compradors, de manera que si en una botiga s’està venent de forma destacada un determinat model, aquesta informació arriba, en línea, al centre de planificació, el qual modifica les ordres de fabricació. Així els models amb més èxit arriben ràpidament a les botigues i es redueix un estoc incert.

En aquest moment el sector es distribueix bàsicament entre les províncies de Barcelona i Girona segon es mostra a la taula següent:

David Alonso. La reestructuració de la indústria tèxtil a Catalunya. Anuari sociolaboral de la UGT de Catalunya de 2006. La reestructuració de la indústria tèxtil a Catalunya

El factor tecnològic

El tèxtil necessita de la recerca i la innovació per aconseguir fibres i teixits d’alt valor afegit que deixin les empreses en una bona posició en el mercat que els permeti oferir materials de qualitat i que siguin una innovació desenvolupats amb tecnologia pròpia.

L’Institut d’Investigació Tèxtil i de Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) és un centre tecnològic de la Universitat Politècnica de Catalunya que col•labora amb les empreses per al desenvolupament de nous materials, teixits i processos tèxtils.

LEITAT és un centre de recerca tecnològica amb seu a Terrassa i que disposa de laboratoris i procediments acreditats mundialment. És l’hereva de l’antiga empresa Condicionament Terrassenc, creada l’any 1916, dedicada a verificar les característiques tècniques de fibres i teixits. El seu creador i director va ser en Daniel Blanxart i Pedrals (1884 – 1965) que arribar a registrar diferents patents, com la del dinamòmetre continu, del qual n’hi ha una mostra a l’exposició en el Museu.

 • Màquina de vapor
   
  Dinamòmetre continu de Daniel Blanxart

L’aparició de noves fibres sintètiques ha estat molt important, de mica en mica han anat ocupant més espai en el món tèxtil, desplaçant les fibres naturals, si sigui per preu com per prestacions. des de les més genèriques poliamides, polièsters, acríliques, a fibres amb nom propi com Kevlar, Teflon, Lycra. La química està en la base dels nous materials i productes per a l’ennobliment tèxtil i això no deixa de presentar problemes cap el medi ambient, motiu pel qual s’estan desenvolupant recerques en fibres sostenibles elaborades amb materials biodegradables.

L’aparició de teixits amb prestacions especials com GoreTex i Coolmax que utilitzen materials sintètics en diverses capes i sistemes de segellat per aconseguir la impermeabilitat a l’aigua, però no a la suor.

 • Fils que filtren radiacions còsmiques
  Fils que filtren radiacions còsmiques

  Televisió de Catalunya

  Campus33 - 07/11/2005

La recerca de noves aplicacions i nous materials apunta cap a la nanotecnologia i els teixits intel•ligents que ofereixen aplicacions impensables fins ara que, tot fa pensar, que en pocs anys estaran als comerços.

Edu3.cat

Teixits intel·ligents

"Quèquicom" explica com serà la roba del futur. A més d'abrigar i de tenir dissenys moderns, les peces de roba podran filtrar radiacions, fer llum o controlar aparells electrònics.

Edu3.cat

Vestits intel·ligents

Les noves tecnologies i els teixits comencen a anar molt units. "Bit@bit" dedica el programa als vestits intel·ligents, com ara caçadores amb MP3 o samarretes que escalfen o refresquen sense haver-se d'endollar.

MNACTECDepartament d'Educació de la Generalitat de CatalunyaDepartament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de CatalunyaUniversitat Politècnica de Catalunya Barcelona TechAPTC