La contínua de filar

La contínua de filar rep les bobines de les metxeres i amb la combinació de dos moviments, un d’estiratge i un de torsió, aconsegueix aprimar la metxa i convertir-la en un fil prim i resistent.

 • Sinòptic de la contínua de filar
   
  Sinòptic de la contínua de filar

La contínua va suposar una millora important respecte la selfactina ja que permetia filr més fils alhora en un espai molt més petit i si calia fer alguna operació en un fil, només s’atura aquell i no la resta.

 • Vista general de la contínua de filar
   
  Vista general de la contínua de filar
 • Camp d’estiratge
   
  Camp d’estiratge
 • Fusades
   
  Fusades

La metxa passa en primer lloc per un conjunt successiu de parells de corrons o cilindres que tenen diàmetre cada vegada més petit i giren a una velocitat més gran, que arrosseguen la metxa. Com que cada parell de corrons gira a major velocitat, la metxa queda sotmesa a un estiratge que la va aprimant. La torsió de les fibres s’obtè amb l’anell que gira al voltant de la fusada que alhora l’enrotlla formant la bobina.

La contínua exposada al museu fila 16 fils a cada banda de la màquina. La contínua augmenta la productivitat a la filatura i per tant redueix els costos de producció.

Alguns mecanismes de transmissió emprats a la contínua: VÍDEOS RELACIONATS
 • Com funciona
   
  Com funciona
 • Contínua de filar
   
  Contínua de filar
MNACTECDepartament d'Educació de la Generalitat de CatalunyaDepartament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de CatalunyaUniversitat Politècnica de Catalunya Barcelona TechAPTC