Terrassa i el vapor Aymerich, Amat i Jover

A principis del segle XX a la ciutat de Terrassa hi havia quasi 40 vapors, un d’ells era el de l’empresa de teixits de llana Aymerich, Amat i Jover que es va inaugurar el novembre de 1908. Els senyors Josep Aymerich, Pau Amat i Francesc Jover van encarregar a l’arquitecte modernista, Lluís Muncunill, les obres d’aquesta singular fàbrica, avui seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

 • Vista general del vapor Aymerich, Amat i Jover. 1909 (Arxiu mNACTEC)
   
  Vista general del vapor Aymerich, Amat i Jover. 1909 (Arxiu mNACTEC)
 • Rambla d'Ègara amb el vapor Aymerich Amat i vapor al fons. Arxiu mNACTEC
   
  Rambla d'Ègara amb el vapor Aymerich Amat i vapor al fons. Arxiu mNACTEC
 • Treballadors a la sala de la màquina de vapor del vapor Aymerich, Amat i Jover (Arxiu mNACTEC)
   
  Treballadors a la sala de la màquina de vapor del vapor Aymerich, Amat i Jover (Arxiu mNACTEC)

En el vapor es realitzava el procés tèxtil de la llana, des de l’entrada de les bales de llana fins el teixit acabat, preparat per a la seva venda. En la fàbrica hi havia multitud de màquines que eren mogudes inicialment per la força proporcionada per una màquina de vapor, el qual era generat per la combustió del carbó.

El carbó provenia d’Astúries i d’Anglaterra. El carbó arribava per via marítima al port de Barcelona i es transportava a Terrassa amb tren i de l’estació fins a la fàbrica amb carros; un cop allà es dipositava a les carboneres a través d’unes trapes situades al pati d’entrada de la fàbrica. Però a partir de 1914 es va abandonar i l’ús de la màquina de vapor i es va implantar l’electricitat com a font d’energia a la fàbrica.

A la fàbrica hi treballaven homes, dones i nens a les diferents seccions, l’any 1915 van arribar a 400 persones.

 • Construcció del vapor Aymerich, Amat i Jover. Arxiu mNACTEC
   
  Construcció del vapor Aymerich, Amat i Jover. Arxiu mNACTEC
 • Vista actual del que va ser el magatzem d’Aymerich, Amat i Jover
   
  Vista actual del que va ser el magatzem d’Aymerich, Amat i Jover

El magatzem de l’empresa era situat en un altre indret, a la placeta de Saragossa, en un edifici de l’arquitecte Lluís Muncunill, que era conegut pel seu anterior nom com a magatzem Farnés, avui dia és la seu de la Fundació Arxiu Tobella.

VÍDEOS RELACIONATS

Edu3.cat

Turisme industrial

El recorregut comença a Terrassa, davant de la Xemeneia Almirall. En aquesta ciutat es visita el Museu de la Ciència i la Tècnica, ubicat en una antiga fàbrica tèxtil modernista, el Vapor Aymerich, la Casa Alegre de Sagrera, el Parc Vallès i el Museu Tèxtil.

El viatge acaba a Cardona, amb les seves mines de sal i el seu impressionant castell, convertit ara en Parador Nacional. Als rius Aiguadora i Cardener es comprova que es tracta d'una zona ideal per als aficionats a la pesca.

MNACTECDepartament d'Educació de la Generalitat de CatalunyaDepartament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de CatalunyaUniversitat Politècnica de Catalunya Barcelona TechAPTC