Els oficis

A les fàbriques tèxtils la major part dels oficis estaven relacionats directament amb el procés tèxtil: sortejadors i sortejadores, teixidors i teixidores, filadores, metxeres, bitllaire, bataners, contramestre, tintorers, aprestadors, etc.

Però a més feia falta d’altres imprescindibles per al funcionament de la fàbrica. Les fàbriques de certa envergadura com el vapor Aymerich, Amat i Jover disposaven d’un equip complert d’oficis que vetllaven pel manteniment i reparació de les màquines. Així era comú trobar fusters, serrallers, manyans, electricistes, maquinistes, paletes, etc. que havien de procurar mantenir a punt les màquines tèxtils, els embarrats, la màquina de vapor, l’edifici...

En la part de gestió i comandament, per sota de l’amo, hi havia el director de la fàbrica que al seu torn delegava en els encarregats de secció i als contramestres. En la part administrativa hi havia el comptable i l’escrivent, entre d’altres, que s’encarregaven de dur la gestió econòmica i administrativa. Tots ells eren de confiança de l’amo.

Per vetllar l’accés a la fàbrica, de dia el porter era l’encarregat de verificar les entrades i sortides del personal i dels vehicles amb mercaderies. De nit, el sereno, vigilava l’edifici per evitar eventuals robatoris i estava al cas de possibles incidències a la fàbrica.

Els oficis s’aprenien en el lloc de treball. Quan els nois i noies entraven, molt jovenets, a la fàbrica ho feien en qualitat d’aprenents. Al costat d’un treballador o treballadora experimentats aprenien l’ofici.

La creixent necessitat de tècnics qualificats per atendre la tecnificació de la indústria tèxtil i auxiliar va desembocar en la creació del Palau d’Indústries o Escola industrial (1901) amb l’edifici construït també per l’arquitecte Lluís Muncunill. L’any 1904 comptà amb 125 alumnes, la major part vinguts de fora de Terrassa. Actualment aquest edifici acull l’Escola d’Enginyeria Tècnica del campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya, que durant molts anys ha estat un referent mundial en la formació de tècnics tèxtils.

 • Partit d'hoquei davant del palau d'indústries. Arxiu mNACTEC
   
  Partit d'hoquei davant del palau d'indústries. Arxiu mNACTEC
 • Estudiants a l’interior de l’Escola industrial. Foto Brangulí. Arxiu UPC
   
  Estudiants a l’interior de l’Escola industrial. Foto Brangulí. Arxiu UPC
MNACTECDepartament d'Educació de la Generalitat de CatalunyaDepartament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de CatalunyaUniversitat Politècnica de Catalunya Barcelona TechAPTC